1.1.4 Metodinė medžiaga: "Regioniniai įtraukties ir švietimo iššūkiai"

3. IŠVADOS

Įtraukčiai į švietimą pasauliniu lygmeniu kyla daug iššūkių. Dauguma jų pasireiškia regioniniu lygmeniu Europoje. Šiame skyriuje buvo stengiamasi išnagrinėti vyraujančią riziką, susijusią su įtraukiojo ugdymo įgyvendinimu, o kai kurios iš jų bus tiesiogiai sprendžiamos įgyvendinant InCrea+ projektą.

Mokslininkai ir mokytojai nustatė, kad migracija yra viena iš labiausiai paplitusių įtraukties problemų, o jos aspektai kelia skirtingo pobūdžio ir laipsnio riziką. Žvelgdami į kultūrines, religijos, lyčių, rasines įtraukties kliūtis, kurios gali kilti dėl migracijos, taip pat į diskriminaciją ir stereotipus, ir nepamiršdami poveikio psichikos sveikatai, galime drąsiai teigti, kad migracija yra sudėtinga problema įtraukiojo ugdymo požiūriu.

Negalia yra dar vienas įtraukiojo ugdymo iššūkis, neatsižvelgiant į tai, ar mes kalbame apie fizinę ar psichinę negalią, ar mokinius, turinčius specialiųjų ugdymo poreikių, problemų spektras yra gana platus ir skiriasi priklausomai nuo šalies aplinkybių, negalios ir finansavimo. Iš tikrųjų, svarstant finansavimą, buvo nustatyta, kad skurdas yra tiesiogiai susijęs su atskirtimi švietimo srityje. Tai lemia infrastruktūros ir investicijų į studentų aplinką trūkumas, nepakankamas mokytojų rengimas, didėjančios išlaidos, transportas, sveikatos priežiūra ir daugelis kitų problemų.

Gabumas ir talentas yra dvi kategorijos, suteikiančios pagrindą įtrauktiems iššūkiams, kurie buvo aptarti šiame skyriuje ir bus toliau nagrinėjami įgyvendinant InCrea+ projektą. Jų mokymosi būdas, procesas ir poreikiai skiriasi nuo kitų klasėje ir dažnai jais nėra tinkamai pasirūpinta. Modelis – tinka visiems, nepatenkinti gabių vaikų poreikių, todėl tampa iššūkiu įtraukčiai.

COVID-19 pandemijos metu sustiprėjo visi ankščiau minėti iššūkiai. Dabar iš tiesų matome, kad įtraukties atotrūkis didėja, nes kyla rizika ir kliūčių, kurias dar sunkiau įveikti socialinių kontaktų ribojimo ir internetinio švietimo aplinkoje.  Siekiant įtraukties į švietimo sistemą, svarbiausia būtų siekti pažangos: mokytojų rengime, išteklių gerinime ir ilgalaikės bei tvarios strategijos, kuria siekiama spręsti problemas ir užkirsti kelią rizikai, gerinimui.


Raktažodžiai: įtraukties iššūkiai, regioniniai duomenys, įtraukus švietimas, nauda studentams