3.1.1 Metodinė medžiaga

5. GEROSIOS PRAKTIKOS, KURIAS PASIŪLĖ KULTŪRINIO IR VERSLO POTENCIALO PILIETINĖJE VISUOMENĖJE FONDAS – CUBU FONDAS (BULGARIJA)

Minčeva Garmidolova (2021) mini, kad „menų“ dėstomasis dalykas Bulgarijos mokyklose atsirado XIX amžiaus pabaigoje, o pirmoji menų programa buvo sukurta 1885 metais. Nuo to laiko buvo sukurta daugelis menų programų, o jų turinys tobulinamas iki pat šiandienos. Bulgarijos meno tradicijos grąžina mus į viduramžius, kuomet atsirado originalios bulgariškojo meno savybės.

Menų ir kultūros lavinimas Bulgarijoje yra integruotas į mokyklinę veiklą specialiai tam skirtose mokyklose, kurias administruoja kultūros ministerija. Kai kuriose šalyse šiuo metu vyksta mokyklinės programos reformos. Apie reformas šiuo metu diskutuojama ir Bulgarijoje.

Pasak 2009 metų tyrimo Menų ir kultūros mokymas Europos mokyklose, vyksta diskusija, kaip pakoreguoti mokyklines programas ir dalykų planus menų ir kultūrinio lavinimo srityje. Šios diskusijos tikslas yra ištirti galimybes sustiprinti švietimo kultūrinę ir kūrybinę dimensiją ateityje ne tik meninių mokyklos disciplinų rėmuose, bet taip pat kiek įmanoma labiau ir visoje likusioje programos dalyje. Bulgarijoje vykdoma nacionalinė programa, kuri yra trijų įstatymo pagrindu veikiančių institucijų – Švietimo ir mokslo ministerijos, Kultūros ministerijos bei Vaikų gerovės vyriausybinės agentūros – bendra veikla. Pastaruosius penkerius metus buvo finansuojamos iniciatyvos, kuriomis buvo siekiama remti meninės pakraipos festivalius ir veiklas, pavyzdžiui, tokias, kuriomis siekiama puoselėti gabių vaikų kūrybingumą ir talentus. Ši programa taip pat gali skirti stipendijas vaikams, rodantiems išskirtinius rezultatus nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

Menų ugdymo raidą Bulgarijoje apsprendžia tokie faktoriai kaip istorinės aplinkybės, pramonės raida, profesinė patirtis bei kompetencija.

Žvelgiant iš istorinės perspektyvos bendruomenių kūrimo kontekste, Plovdivas buvo pirmasis Bulgarijos miestas, kuriam 2019 metais buvo suteikta garbė tapti Europos kultūros sostine. Šis miestas pasižymi senoviniu paveldu ir yra vienas seniausių Europos miestų. Plovdivo kaip Europos kultūros sostinės šūkis buvo „Kartu“, nes tai yra vieta, kurioje susitinka skirtingos kultūros, bendruomenės ir grupės. Šiame šūkyje buvo 4 teminės platformos: „Sulieti“ integravo tautines ir mažumų grupes ir siekė suvienyti skirtingas kartas bei socialines grupes, „Transformuoti“ skatino permąstyti ir atgaivinti užmirštas miesto erdves, „Atgaivinti“ siekė išsaugoti istorinį paveldą bei sustiprinti prieigą prie kultūros, o „Atsipalaiduoti“ rėmė tvarų gyvenimą, paremtą lėtu tempu bei kokybiško maisto gamyba.

Kaip ir daugelyje kitų Europos miestų, svarbus renginys yra „Muziejų naktis“, kuri pirmą kartą buvo rengta 2005 metais būtent Plovdive. Dabar šis renginys vadinasi „Pasidalink naktimi“. Tai yra trys dienos meno pasirodymų galerijose, kavinėse ir viešosiose erdvėse visame mieste.

Bulgarijos komanda iš nevyriausybinės organizacijos „Pasikeitimas slypi tavyje“ kito projekto „Kultūros pasas“ erdvėje įgyvendino nuostabių veiklų, paremtų Bulgarijos liaudies kultūra ir siekė surinkti kuo daugiau istorijų apie Bulgariją.

Bulgarijoje regioninės valdžios institucijos įkūrė „Bendruosius centrus“ vaikams. Šiuose centruose vyksta nemokamos veiklos gabiesiems ir besidomintiems vaikams. Šiuose centruose intensyviai bendradarbiauja nacionalinė ir regioninė švietimo valdžia bei regioninės vadovaujančios institucijos. Ir tai yra tik keletas iš daugelio kultūrinių veiklų, vykdomų bendruomenės lygiu šioje nuostabioje šalyje.