3.1.1 Metodinė medžiaga

6. GEROSIOS PRAKTIKOS, KURIAS PATEIKĖ ASSOCIACIÓ MERAKI PROJECTES DE VALÈNCIA (ISPANIJA)

„Meną turime paversti lavinimo pagrindu. Kol žmogus nepripranta prie grožio, jis negali pasiekti tokio dvasinės laisvės lygio, kurio reikia, kad suvoktų, kas yra gera ir kas gražu. Joks ugdymas nėra veiksmingesnis ar gilesnis už tą, kurį galime priimti iš ryšio su grožiu ir tobulybe“ (Jiménez Fraud, A. (1971): Historia de la Universidad Española. Alianza Editorial, Madrid). 

Ispanija yra šalis, kurioje yra gausybė meno stebuklų ir begalinių resursų meno lavinimo veikloms bendruomenės aplinkoje. Tai reiškia kelionę laiku pirmyn ir atgal, kuomet mus stebina gausybė paminklų, kurių įvairovė siekia nuo senovės romėnų akvedukų iki viduramžių pilių ir avangardinės futuristinės architektūros. Šimtmečiai ir kultūrų susimaišymas Ispanijoje paliko nuostabią žymę ir vieną iš įspūdingiausių meninių paveldų pasaulyje – čia esančius šedevrus, kuriuos kūrė Velaskesas, Pikaso, Dalí ir Gaudí.

Ispanija yra šalis, kur kultūrinė ir kalbinė įvairovė yra pamatinis principas, įrašytas Konstitucijoje. Ispanija orientuojasi į meninį jautrumą (tai turbūt suponuoja estetinį įvertinimą ar mėgavimąsi), kurį laiko dalimi pasirengimo suaugusiojo gyvenimui, remiantis Europos menų ir kultūrinio ugdymo mokykloje studija (Eurydice, 2009). Ispanijoje pradinio išsilavinimo tikslas yra suteikti visuminį lavinimą, ir moksleiviai turi lavintis bei aktyviai dalyvauti meninės veiklos atlikime bei išmokti sugebėti vertinti menus. Vidurinės mokyklos mokslo tikslas yra suteikti integruotą išsilavinimą bei, per dalyvavimą meniniame lavinime, mokiniai ima vertinti menus ir socialinių mokslų kontekste. Kultūra 2015 metais buvo viena iš pagrindinių keliavimo priežasčių 29% Ispanijos gyventojų. Tarp šalių, ryškiai viršijančių Europos Sąjungos vidurkį (EU-28: 26%) pateko Nyderlandai (39%) ir Austrija (37%).

Menų disciplinas dėsto specialistai, o moksleivių kūrybingumo raida nuosekliai skatinama švietimo programoje. Mokiniai mokomi susikurti darbines hipotezes, ištyrinėti informaciją, surinktą iš įvairių šaltinių, pateikti rišlius argumentus bei nepriklausomai prieiti išvadų.

Eurydice Tyrimas (EACEA, 2009) taip pat mini, kad yra 9 šalys (Belgija, Čekija, Graikija, Airija, Latvija, Austrija, Slovėnija ir Suomija), kuriose skatinami tarpdalykiniai ryšiai tarp menų ir visų kitų mokyklinių disciplinų, ir tai yra dalis visos ugdymo programos tikslų. Pavyzdžiui, Ispanijos įstatymas, apibrėžiantis minimalią nacionalinę kertinę mokymosi programą teigia (tuo pačiu apibrėždamas tikslus kiekvienam etapui) ir pamatines kompetencijas, kurias mokiniai turi įgyti visose srityse ir visuose privalomojo ugdymo dalykuose. Tarp šių kompetencijų yra ir „Kultūrinė ir meninė kompetencija“.

Ispanijos Švietimo, socialinės politikos ir sporto ministerija, pasitelkdama Aukštojo mokslo internetinio mokymo bei resursų mokytojams institutą (ISFTIC) bei kai kuriuos Autonominius regionus siūlo edukacinei bendruomenei plačią įvairovę resursų mokyti menų, naudojant naująsias technologijas. Kai kurie iš šių resursų yra sukurti mokytojų naudojimui mokymo-mokymosi procese klasėje, o kiti resursai yra sukurti mokiniams, kad jie galėtų daryti namų darbus, naudodamiesi internetu.

Tiek Ispanija, tiek ir Lietuva pabrėžia užklasinių meno veiklų svarbą bendrajai jaunimo raidai. Ispanija užklasines meno veiklas laiko neformaliu būdu prisidėti prie mokinių raidos, o ne elementu, tiesiogiai prisidedančiu prie kito mokykline programa paremto mokymosi. 

Su menu susijusios šventės, festivaliai ir varžybos nuolat rengiamos Ispanijos bendruomenėse. Švietimo vadovybė suteikia finansinę paramą iš mokyklų kylančioms iniciatyvoms, kuriomis konkrečiai siekiama plėtoti kultūrinę veiklą, susijusią su menų ugdymo programa. Taip pat teikiama finansinė ir praktinė parama, jei švenčiamos meninės sukaktys, pavyzdžiui, jei pagerbiami garsūs menininkai.

Ispanijos meno galerijos ir muziejai taip pat rengia šventes ir kiekvienais metais šventės atveria savo duris. Tai suteikia galimybę pamatyti įprastai nerodomus kūrinius, galėti patekti į patalpas, kurios įprastai yra uždarytos visuomenei, dalyvauti paskaitose ir pokalbiuose, koncertuose ir teatro spektakliuose, filmų peržiūrose, dirbtuvėse, varžybose, vaikų žaidimuose ir šokių pasirodymuose.