3.1.1 Metodinė medžiaga

7. GEROSIOS PRAKTIKOS, KURIAS PATEIKĖ FUNDATIA EUROED (RUMUNIJA)

7.1. Parinktų veiklų pavyzdžiai

Klasika yra fantastika! Pagrindiniai šio renginio tikslai – įdiegti jaunimui meilę muzikai, padaryti klasikinę muziką prieinamą ir ugdyti jaunimą harmonijos ir žmonių tarpusavio supratimo dvasia. Programa orientuota į koncertus ir skatina interaktyvų žiūrovų dalyvavimą. Gyvieji šios programos pasirodymai, kuriuos organizavo George Enescu Filarmonica institutas, buvo skirti jaunimui Bukarešte, kai ji prasidėjo 2012 metais. Programa orientuota į gyvo garso koncertus, kuriuose žiūrovams naudingi konkretūs paaiškinimai. Žiūrovai skatinami dalyvauti (užduodant klausimus ar atsakant į moderatoriaus klausimus, demonstruojant savo sugebėjimus, išreiškiant jausmus per piešinius, mėgdžiojimą ar šokį klausantis muzikos). Pagrindinė šio projekto idėja yra tai, kad muzika stiprina koncentraciją, atmintį, gyvenimo džiaugsmą, toleranciją, gerovę ir motyvaciją būti geresniu žmogumi. Ji stimuliuoja kalbinį, muzikinį, loginį vaizdinį ir tarpasmeninį intelektą.

Alecart segmentas FILIT renginyje (Tarptautinis Jasų literatūros ir vertimų festivalis). Žurnalas „Alecart“ nuo 2008 metų publikuoja jaunimo nuomones įvairiomis temomis (įtraukumas, įvairovė, gyvenimas, bendruomenės jausmas, pasiekimai, laimingumas ir nelaimingumas, gerovė) ir jaunimo literatūros kūrinius. Renginio FILIT tikslas – populiarinti jaunuosius talentus ir jų literatūrinę kūrybą, ugdyti jaunų žmonių kūrybinio ir kritinio mąstymo įgūdžius, ugdyti jauniesiems dalyviams meilę knygai ir skaitymui. Renginys ugdo ir padeda jaunimui atrasti savo balsą visuomenėje ir visapusiškai prisidėti prie jos tobulėjimo.

Be to, mokytojai projekte suvokiami kaip partneriai (ir pagalbininkai), o tai įgalina mokinius aktyviai inicijuoti ir sėkmingai įgyvendinti visus planus. Alecart tapo ugdymo modeliu, kuriame atsižvelgiama ne tik į mokinių akademinius rezultatus, bet ir į jų emocinį, socialinį, kultūrinį ir dvasinį tobulėjimą. Tai padeda mokiniams stiprinti savo savigarbą, pasitikėjimą savimi ir gerovę bei ugdyti gilią meilę mokymuisi visą gyvenimą įvairiuose socialiniuose, kultūriniuose ir švietimo kontekstuose. Alecart skatina mokinius tyrinėti ne tik literatūrinius tekstus, bet ir šiuolaikines socialines problemas (įtraukumą, įvairovę, daugiakultūriškumą). Alercart sesijos suteikė mokiniams pamokų apie įtraukumą, įvairovę ir daugiakultūriškumą.