2.3.1 InCrea+ Etkinlikleri Listesi

4. Kapsayıcılıktaki SOSYO-EKONOMİK Zorluklar

AKTİVİTE 1: Barrios: Mahallelerden Esinlenen Sanat Çalışması

BAŞLIK

 Barrios --- Mahallelerden Esinlenen Sanat Çalışması

AKTİVİTENİN AMACI

Bu sanat temelli aktivite, yaratıcılık yoluyla sosyal uyum ve kapsayıcılığı inşa etmeye ve güçlendirmeye odaklanır. Etkinlik metodolojisi, gençleri mahallelerinde çevreleyen ilhamla meşgul etmek için etkileşimli katılımı ve uygulamalı etkinlikleri kapsar. Bu projenin amacı, öğrencilerin mahallelerinden ilham alan bir sanat eseri yaratmalarını sağlamaktır. Öğrencilerin yaşadıkları yere ait olma ve gurur duymalarını sağlar ve öğrencilerin sınıf arkadaşlarının yaşamları hakkında bir fikir edinmelerini sağlar. Bu aktivite, tüm sosyo-ekonomik geçmişlerden öğrencilerin kapsayıcılığını kolaylaştırabilir ve onlara inisiyatif, esneklik ve elbette empati gibi becerileri geliştirme fırsatı sunar.

SANAT ALANI

görsel

SÜRE

2x45 dakika

ADIM ADIM TALİMATLAR

 

  1. Görsel Düşünme Stratejileri metodolojisini takip ederek bir veya iki sanat eseri üzerinde ilk grup tartışması yapılır. İdeal olarak bu sanat eserleri bir mahalle (banliyö, evler, köy, insanlar, topluluk vb.) ile ilgili olabilir. Bu, öğrencilerin etkinliğe aktif olarak katılma, bir grup oluşturma, gözlemleme, dinleme ve tartışma yeteneklerini tanımaları için gerçekleşir. sanat eseri ile ilgili konular. Bu, sanatı analiz etme yetenekleriyle ilgili önyargıları ortadan kaldıracaktır ve bu nedenle etkinliğin geliştirilmesinde kilit bir unsurdur. Sanat eserinin kullanımı yoluyla öğrenciler akranlarının farklı bakış açılarını öğrenir ve onlara saygı duyar ve grup farklı fikirlere ilişkin bir farkındalık geliştirir. ve algılar.
  2. Öğretmen, öğrencilerin mahallelerinden esinlenerek bir sanat eseri yaratacaklarını açıklar. Öğrenciler olası fikirler ve/veya ev ödevi için beyin fırtınası yapabilir, alanlarında ilham arayabilirler. Bu çok kısıtlamasız olabilir ve bir yer, bina, kişi vb. olabilir.
  3. Öğrenciler sanat eserlerini yaratırlar. Bu, öğrencinin tercihine ve okulun kaynaklarına bağlı olarak çeşitli farklı formatlarda oluşturulabilir.
  4. Sanat eserleri daha sonra sınıfta ve toplumdaki çeşitliliği göstermek için okulda bir sergi olarak sergilenebilir. Potansiyel olarak, yerel topluluk, topluluklarının orada yaşayan gençlerin gözünden temsil edildiğini görmek için sergiye davet edilebilir.

 

METARYELLER & EK KAYNAKLAR

kağıt, boya kalemleri, boya kalemleri, karton, iğne ve iplik, kameralar, defterler ve kalemler, boyalar, sanat ve el sanatları malzemeleri, tutkal,

DEĞELENDİRME

● Her öğrenci kendi mahallesinden esinlenerek bir sanat eseri yarattı mı?

● Öğrenciler topluluklarına ne ölçüde ait olduklarını ve gurur duyduklarını hissediyorlar?

● Öğrenciler sınıf arkadaşlarının hayatları hakkında ne ölçüde bilgi sahibi oldular?

KAYNAK

https://www.caam.net/es/actividades_int.php?n=3897

 

 

AKTİVİTE 2: Değerli Oto Portreler

TITLE

Significant SELF-PORTRAITS

BAŞLIK

Değerli Oto Portreler

AKTİVİTENİN AMACI

Yetenek, sosyal, kültürel,sosyoekonomik zorluklar

Otoportreler ve Selfie'ler harika bir öğretim fırsatıdır. Her öğrenci güçlüdür ve portrelerine toplumumuzu saran olumsuz klişelerden ziyade kendi bakış açılarından bakılması gerekir.

ZORLUK

Yetenek, sosyal, kültürel,sosyoekonomik zorluklar

SANAT ALANI

Örsel Sanatlar

SÜRE

Günde 50 dakika

ADIM ADIM TALİMATLAR

Gün 1: Portre çalışmaları

Öğrenciler sınıfa girerler ve ön duvarda/ekranda/tahtada üç otoportre görürler. Yetersiz temsil edilen azınlık portrelerini, sosyal açıdan dezavantajlı portreleri ve diğerlerini seçin.

En fazla 3 öğrenciden oluşan gruplarda, portrelerde birbirine benzeyen, farklı olan üç şey yazmalarını isteyin.

Ders süresinin geri kalanında, öğrenciler fotoğrafları incelemek ve gözlemlerini yazmak için gruplar halinde çalışırlar.

 

Gün 2: Kendini Tanımlama

Her öğrenciye, kendi düşünceleri hakkında düşünmelerini isteyen sorular içeren bir kağıt verin.

kişilikler: “Kendini tanımlamak için kullanacağın bir kelime nedir?”

“Sahip olduğunuz en sevdiğiniz kıyafet hangisi?”

"Kendi elementinin neresindeymişsin gibi hissediyorsun?"

Ardından onlara daha fazla portre verin (video projektörde) ve kompozisyon, düzenleme, yakın çekim, denge, boşluk ve basitlik gibi kolay fotoğrafçılık terimlerini öğrenin.

 

Gün 3: Hashtag Geliştirme

Üçüncü gün, öğrenciler ilgilendikleri siyasi konu için bir hashtag geliştirmelidir. Bazı hashtag örnekleri şunlar olabilir: #StopDomesticViolence (#EvİçiŞiddeteDurDe), #IAmNotAStatistic (#BenİstatistikDeğilim), #BlackLivesMatter (#SiyahiHayatlarıÖnemlidir) ve #BuildBridgesNotWalls (#KöprülerYapınDuvarlarDeğil).

Kendi hashtag'lerini oluşturmalılar.

Ardından, giyim, ortam, arka plan, yüz ifadesi, poz ve kameraya olan uzaklık dahil olmak üzere kendi portrelerini çekmek için bir plan yapmak durumundalar.

 

Gün 4: Öğrenciler sırayla diğerlerinin yardımıyla fotoğraf makinesini veya telefonlarını kullanarak fotoğraf çekerler.

 

Gün 5: Fotoğrafların dijital formatta gösterimi ve seçilen Hashtag'ler ve resim üzerinde tartışma. Veya Okul Galerisi ekranı.

MATERYALLER & EK KAYNAKLAR

3 Basılı Portreler veya selfie’ler

Beyaz kağıtlar

Fotoğraf kamerası ve/veya telefon kamerası

●       Video projektörü

DEĞERLENDİRME

● Her öğrenci kendileri için önemli olan bir şeyin görsel temsilini oluşturdu mu?

● Her öğrenci, çalışmalarının önemini sınıf arkadaşlarıyla kısaca paylaştı mı?

● Öğrenciler, etkinliğe katılarak kendilerini ne ölçüde daha fazla dahil edilmiş hissediyorlar?

● Öğrenciler etkinliğe ne ölçüde olumlu katıldılar ve dahil oldular?

● Öğrenciler sınıf arkadaşlarının hayatları hakkında ne ölçüde bilgi sahibi oldular?

● Tüm öğrenciler nasıl benzersiz olduklarına dair fikirlerini paylaşmaya katıldılar mı?

KAYNAK

https://www.davisart.com/sites/default/assets/File/high-school-art-students-break-stigmas-and-negative-stereotypes.pdf

 

AKTİVİTE 3: Didaktik Oyunlar

BAŞLIK

Didaktik Oyunlar

AKTİVİTENİN AMACI

Öğrencinin ders çalışırken karşılaştığı zorluğun ana hatlarını çizmek ve bu kapsayıcı öğrenme yöntemini uygularken amaca ulaşıp ulaşmadığını belirlemek. Zorluklar listesi kültürel, sosyal/iletişim, fiziksel (engelli), bilişsel, sosyoekonomik, yetenek ve üstün zekalılıkla ilgili ve davranışsal zorlukları içerir ancak bunlarla sınırlı değildir.

ZORLUKLAR

Kültürel, sosyal/iletişim, fiziksel, bilişsel, sosyoekonomik, yetenek ve üstün zekalılıkla ilgili ve davranışsal zorluklar

SANAT TÜRÜ

Tablo

SÜRE

45 dakika, 1 ders saati

ADIM ADIM TALİMATLAR

Sanatta gerçek hayatın içeriği ancak duygularla ifade edilebilir ve bir sanat eserinde barınan sırları algılamamıza da ancak duygular yardımcı olabilir.

 

İki kişilik gruplar halinde çalışın.

Bir akran talimatlarını izleyerek boyama/çizim yapma.

Talimat veren öğrenci, öğretmen tarafından verilen bir planı kullanabilir.

Öğretmen öğrencilerle aktif olarak işbirliği yapar.

MATERYALLER & EK KAYNAKLAR

Boyama malzemeleri: guaj boya, sanatçı fırçaları

DEĞERLENDİRME

1. Bu aktiviteyi yürütürken hangi beceriler geliştiriliyordu/destekleniyordu?

Dinleme ve odaklanma teşvik edilir, hayal gücü ve dil becerileri eğitilir, iletişim kültürü uygulanır ve amaçlı faaliyetler sürdürülür.

2. Faaliyetin amaçlarına ulaşıldı mı? Değilse, nedenini açıklayın.

Evet, öğrenci aktifti ve kendisine boyaması/çizmesi söylenenleri resim/çiziyordu.

3. Dikkat, becerilere ve pozitifliğe odaklandı mı?

Dikkat pozitifliğe yöneldi; Bu yöntemin temel görevi, öğrencinin korkmadan yaratmaya başlamasını sağlamaktır.

 

KAYNAK

https://www.vilniausppt.lt/wp-content/uploads/2021/04/Tinkamiausi%C5%B3-metod%C5%B3-taikymas.pdf

 

 

AKTİVİTE 4: Profosyonel Sanatçıların Eserlerinde Gökyüzü Tasviri

BAŞLIK

Profosyonel sanatçıların eserlerinde gökyüzü tasviri

AKTİVİTENİN AMACI

Çalışma sürecinde öğrenciler birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Sınıfta kültürel eğitim, sosyal (etkileşim) ve bilişsel beceriler ve sosyoekonomik özellikler açısından karakter farklılıkları veya farklı düzeylerle ifade edilen sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurmaları beklenir. Akranları, belirli bir sanatsal veya başka tür etkinlikte çok yetenekli veya özel hediyelerden yoksun olabilir.

 

Farklı duygu ve karakterlerle ifade edilen sınıf arkadaşları ve özel gereksinimli öğrenciler, bir sınıf döngüsüne yayılan uzun vadeli bir proje çalışması yürütürken ve sunum hazırlarken yeteneklerine göre etkileşim, tartışma, ekip çalışmasının işlevlerini paylaşma fırsatı bulur ve böylece seçilen sanat dalında ödevin teorik ve pratik kısımlarını gerçekleştirme fırsatı verilir. Bu sadece pozitiflik duygusunu güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kültürel-sanatsal algı düzeyini de genişletir. Öğrenciler bilişsel, davranışsal ve sosyal becerilerini geliştirirken aynı zamanda yaratarak olumsuz duygularından kurtulurlar.

ZORLUKLAR

Bilişsel, üstün yetenekli, sosyoekonomik, davranışsal, sosyal ve kültürel zorluklar.

SANAT ALANI

 Görsel sanatlar: çizim, resim, grafik, heykel.

SÜRE

8 ders saati

ADIM ADIM TALİMATLAR

  1.  Sanat araştırması görevi: Bir PowerPoint sunumuna dayalı olarak, Vincent Van Gogh, Claude Monet, Mikalojus K. Čiurlionis gibi ünlü ressamların eserlerinde gökyüzünün görselleştirilmesi, içerik ve ruh halinin sunumu açısından araştırılır. resim, grafik ve heykel alanlarında görsel sanatlardan seçilmiş eserler. Performans teknikleri ve karakteristik özellikler vb. tartışılır.
  2. Anlatım görevi: Sanat tarihinin farklı dönemlerini temsil eden sanatçıların eserlerinde gökyüzünü görselleştirmenin çeşitli tekniklerini inceledikten ve örnekleri inceledikten sonra, öğrencilerden bu tür çalışmalardan kendi başlarına bir örnek toplamaları istenir. Ardından, üç gökyüzü tasviri çalışması gerçekleştirilir: sanatsal araçların seçiminde herhangi bir kısıtlama olmaksızın resim, grafik ve mekansal bir nesne - bir heykel - oluşturma teknikleri kullanılarak. Toplanan bilgiler, yaratıcı sürecin fotoğrafları ve tamamlanan çalışmalar PowerPoint veya Prezi formatlarında sunulan sunumda tartışma için kullanılacaktır.
  3.  Aşağıdaki gereksinimler uygulanır: takımlar oluşturulur ve öğrenciler takımlar arasında dağıtılır; işlevler paylaşılır.
  4. Ekip çalışmasının sonuçları değerlendirilir: Bu, PowerPoint veya Prezi formatındaki sunumdur. Sunum, görsel sanatların farklı dallarını (resim, grafik ve heykel) kullanarak gökyüzünü betimleyen en az üç sanat eseri içerir ve örnekleri tartışır. Tekniği, duygunun yanı sıra yorumlanma biçimleri ve eserleri yorumlanan ünlü sanatçıların isimleri kısaca tartışılarak eserler yorumlanmıştır. Yaratıcı eserlerin yazarları duygularını, deneyimlerini, bu tür faaliyetlerin olumlu yönlerini vb.
  5. Görevin bölümlerinin bilgilendiriciliği değerlendirilir; ayrıca sunumun görsel yönleri, sunumun akıcılığı vb. konularda değerlendirme yapılabilir. Takım arkadaşlarından deneyimlerini ve duygularını paylaşmaları beklenir.

METARYELLER & EK KAYNAKLAR

bilgisayarlar

Sanat uygulamak için gerekli araç ve gereçler

DEĞERLENDİRME

● Bu projeyi gerçekleştirirken amaç, öğrencilerin bir takımda çalışırken, tartışırken ve iletişim kurarken kendileri için en kabul edilebilir olan etkinlikte yeteneklerini ve becerilerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak ve böylece sorumluluğu paylaşmaktı. Böylece sosyal iletişim) ve sosyoekonomik beceriler gelişir.

 

Bilgi toplarken ve yaratıcı görevler gerçekleştirirken, bazı öğrenciler (bunu anlamadan) duygusal durumlarını yansıtan sanat örneklerini seçtiler. Böylece, tartışırken ve yorumlarken, duygularını dışa vurarak, kişiliklerini sınıfa tanıtma, iletişim becerilerini geliştirme ve geliştirme işlevi gören karakterlerini ortaya çıkardılar.

 

● Bir takımda çalışırken, öğrenciler en sevdikleri etkinliklerdeki becerilerini ve yaratıcılıklarını takımın diğer üyelerine gösterme fırsatı buldular. Böylece öğrenciler arasındaki engeller aşıldı.

 

● Öğrencilerin farklı ihtiyaçları ve psiko-fiziksel gelişimlerindeki farklılıklar ile farklı bilgi ve yetenek seviyeleri göz önünde bulundurularak, görevlerin ufukları genişletmesi beklenir. Öğrenciler bilgi toplarken ve iletirken gökyüzünü farklı tezahürlerinde tasvir ederken kendilerini ifade edebildiklerini hissettiler. Dikkat sadece becerilere ve yeterliliklere değil, aynı zamanda pozitifliğe de odaklandığından, bu sanat biçimi kapsayıcılığı deneyimlemeye yardımcı olur.

KAYNAK

//

 

 

AKTİVİTE 5: Kapsayıcı Eğitim İçin Tiyatro Oyunları

BAŞLIK

Kapsayıcı eğitim için tiyatro oyunları

AKTİVİTENİN AMACI

Kendini ifade etme özgüvenini artırarak, yaratıcı düşünmeyi, motor ve ekip çalışması becerilerini geliştirerek, empati kurarak katılımı geliştirmek.

SANAT ALANI

Sanat gösterisi

SÜRE

Grupların derslerden sonra toplanabilecekleri, kolaylaştırıcının mevcut zamanına ve alanına bağlı olarak haftada bir veya iki kez seans başına 60 dakika.

ADIM ADIM TALİMATLAR

Aşama I: Hazırlıklar

1. Grupların oluşturulması ve üyelerin ihtiyaçlarının/ihtiyaçlarının değerlendirilmesi

Atölye kolaylaştırıcısı, çocuklara vereceği ödevleri formüle etmek için grup üyelerinin ihtiyaç ve gereksinimlerini ve bu görevlerin gerçekleştirilebileceği olası yolları araştırmalıdır.

 

InCrea+ çerçevesinde önerilen her bir faaliyet, kapsayıcılığın garanti altına alınması için gerekli şartların karşılanması durumunda hemen hemen tüm hariç tutma alanlarında kapsayıcı bir amaca hizmet edebilir.

Tiyatro oyunlarının, her türlü dışlanmayı yaşayan çocuklar için kapsayıcı olduğu kanıtlanmıştır.

Kapsayıcılığın sosyal ve sosyo-ekonomik yönleri, bir kişinin kendi tercihi/tercihi/sevdiği bir etkinliğe katılımının önündeki tüm engeller (finansal, fiziksel, tutumsal vb.) gelecekteki gelişme ve ilerleme kaldırıldı. Uygulama/ders dışı etkinliklere serbestçe erişilebildiğinde, oluşturulan ortamın herhangi bir zorbalığa veya alaya izin vermediği, çocukların birbirlerini desteklemeleri, kabul etmeleri ve takdir etmeleri teşvik edildiğinde ve ayrıca teatral oyunların etrafında döndüğü konular birbiriyle ilişkili olduğunda. genel olarak içermeye ve özel olarak sosyal ve sosyo-ekonomik içermeye, önerilen faaliyetin gerçekten kapsayıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Tiyatronun, yeni bir dil çalışırken (kültürel dışlama) büyük ilerleme kaydetme konusunda son derece iyi sonuçlara sahip olduğu bilinmektedir, bu nedenle ya doğaçlama biçiminde ya da ünlü bir oyun yazarının bir oyun üzerine bir oyun oynama biçiminde kullanılabilir. örneğin bütün bir okul yılı dönemi. Dahil etme, dışlanan kişinin, onları farklı veya sıra dışı kılan şeyleri belirli bir ortama sığdırmak için düzeltmesiyle ilgili olmasa bile, becerilerinizi geliştirmek ve kendinize güveniniz üzerinde çalışmak kesinlikle şansınızı artıracaktır. Bu çalışmayı bir tiyatro grubunun güvenli ve destekleyici ortamında yapmak, çocuğun diğer gruplar içinde de kendine yer bulmasına yardımcı olacaktır.

Grubun toplandığı alan fiziksel olarak erişilebilir olduğu sürece (hem tekerlekli sandalye erişimine ihtiyaç duyanlar hem de duyusal engelliler için), kolaylaştırıcılar engelli insanlarla çalışma konusunda gerekli desteğe ve arka plan eğitimine sahip oldukları sürece tiyatro, Cardiff'teki Hijinx tiyatrosunun yarattığı performanslarla günlük olarak kanıtlandığı gibi fiziksel, duyusal veya zihinsel engelli herhangi bir kişinin dahil edilmesi için çözüm olabilir, örneğin: Ev - Hijinx - Tiyatro - Film - Eğitim - Topluluk - Kapsayıcı - Galler

Daha meraklı olanlar için, engelli sanatçı grupları veya solo sanatçılar listesi: Artists - Disability Arts International

Tiyatro grubuna bilişsel veya davranışsal zorluklar yaşayan çocuklar yaklaşıyorsa, katılımları ek destekle gerçekleşmelidir - yardımcı kolaylaştırıcı/lar mevcut ve ayrıca genç katılımcılar grubundan arkadaş desteği. Her şey dahil müzik atölyeleri etkinliğinde verilen önerilere uyulması tavsiye edilir. Bu tür çocukların gruba dahil edilmesi, kendilerine çekici gelen etkinliklerin eklenmesi (performanslar için dekor veya kostüm oluşturma gibi) ve aynı zamanda kabul edilebilir ve çekici olana göre belirli rollere dahil edilmeleri için olanaklar yaratılması şeklinde gerçekleşebilir. onlara.

Üstün zekalılık ve yetenekler nedeniyle dışlanma yaşayan öğrenciler, doğaçlama kurallarına göre yaşayan ve çalışan iyi işleyen bir tiyatro grubu içinde dışlanmaz, reddedilmez, zorbalığa uğramaz veya alay edilmez: tekliflerde bulunun, teklifleri kabul edin ve bunları ilerletin; engelleme; buraya ve şimdiye odaklanın; spesifik olun, ayrıntı verin; ver ve al. Aksine, başkalarıyla nasıl çalışacaklarını, ortak iyiliğe nasıl katkıda bulunacaklarını, kendilerini yalnız değil, daha büyük ve iyi işleyen bir organizmanın parçası olarak görmeyi öğreneceklerdir. Bu onların iletişim becerilerini destekleyecek ve diğer sosyal ve profesyonel gruplardaki rollerini ve yerlerini bulmalarına yardımcı olacaktır. Bir oyun hazırlama sürecine katılma ve onu bir okul veya topluluk seyircisi önünde sunma imkanı, yeteneklerini göstermelerine (yine sadece kendilerinin değil bir grubun yararına) ve tiyatro ekibinin ötesinde başkalarının beğenisini kazanmalarına yardımcı olacaktır.

 

1.     Oturum planı ve lojistiğinin hazırlanması

Gruba bağlı olarak, kolaylaştırıcı, çocukların hikayelerinin ve doğaçlamalarının etrafında dönmesi gereken bir oyun listesi ve bir konu listesi üzerinde karar verilmelidir. Konuların listesi büyük ölçüde grup üyelerinin birbirlerini tanıyıp tanımadıklarına, grup içindeki ilişkilere, bir veya birkaç çocukla ilgili olarak meydana gelen özel durumlara bağlı olacaktır. Özellikle kolaylaştırıcı çocuk grubuyla düzenli çalışmıyorsa, dışlamanın dışarıdan biri için her zaman açık olmayabileceğini göz önünde bulundurarak, atölye zamanını sadece çocukların sunum becerilerini, özgüvenlerini ve yaratıcı düşünmelerini geliştirmek için kullanmadığından emin olmalıdır, ama aynı zamanda kapsayıcılık ve dışlama, klişeler, çeşitlilik, yetenekler, önyargılar vb. konularını tanıtarak empati ve anlayış inşa edin.

Kolaylaştırıcı, farklı grup üyelerinin yetenek seviyelerine karşılık gelen farklı oyunlarla da hazırlanmalıdır. Bir etkinliğin veya oyunun nasıl oynanması gerektiği konusunda birden fazla açıklama ile hazırlanmalı, fikir ve örnekler vermeli ve katılımcıların kendilerini birden fazla şekilde ifade etmelerine olanak sağlamalıdır.

Kolaylaştırıcı, çocuğun herhangi bir nedenle rahatsız hissetmesi durumunda belirli bir oyunu “oynamama” olasılığını sağlamalıdır. Bir yardımcı kolaylaştırıcı, mümkünse, grubun geri kalanının iş akışının engellenmemesi için, çocukların karşılaşabileceği ortaya çıkan herhangi bir ihtiyaç veya sorunla ilgilenmek için orada olmalıdır.

Atölye/ler ilerledikçe, çocuklar oyunlara ve yaklaşıma güven duyacak ve bu onların kendi aralarındaki farklılıkları da kabul etmelerine büyük katkı sağlayacaktır.

Kolaylaştırıcının, heybetli bir çoğunluk veya otoriter liderden gelmeyen, ancak tüm katılımcılar tarafından ortaklaşa oluşturulmuş bir grup anlaşması kurması gerekir. Anlaşma, ifade alternatiflerini veya fikir edinme hakkını dışlamaz, ancak bir bütün olarak birbirimizi dinlemeyi, sabırla konuşma sıramızı beklemeyi, başkalarının görüşlerine saygı duymayı, herkesin anlaşmanın yerine getirilmesine katkıda bulunması gerektiği anlayışını benimsemeyi gerektirir.

Aşama II: Gerçek drama atölyeleri

Her zaman, katılımcıların nasıl hissettiklerini ve kolaylaştırıcının onlar için hazırladığı etkinliklere ne kadar hazır olduklarını paylaşabilecekleri hızlı bir “nerede duruyoruz” ölçüm çemberi ile başlayın.

Her atölye bazı ısınma egzersizleri ile devam edebilir ve özellikle grup katılımcıları birbirini tanımıyorsa ilk birkaç oturum topluluk/güven oluşturma egzersizlerini içermelidir.

“Sırtında ağır yük taşıyan biri, yaşlı bir adam, 100 yıllık uykusundan yeni uyanmış ve etrafındaki her şey değişmiş Pamuk Prenses, yoğun bir ticari caddede hamile bir kadın, yeni doğmuş bir zürafa” gibi yürüyün. Diğer oyunlara başlamadan önce grubun esnekliğini geliştirdiğinden emin olmak için egzersiz yapın.

Egzersiz, Spolin'in "rastgele yürüyüş" egzersizine genişletilebilir, daha sonra drama seanslarına, kolaylaştırıcı tarafından sağlanan ve dahil etme/dışlama, klişeleştirme, çeşitlilik vb.

Örneğin, kolaylaştırıcı grubun kendi tercih ettiği tempoda kendi başına odanın içinde yürümesini sağlayabilir. Daha sonra bir noktada kolaylaştırıcı yan koçluğa başlayabilir. Örneğin. “Bir sokakta yürüdüğünüzü hayal edelim. Bir metro istasyonuna yaklaşıyorsun. Yerde bir bozuk para görüyorsun. Eğilip ve kaldırıyorsun. Madeni paraya her yönden bakın. Metro istasyonuna doğru yürümeye devam edin. Girin ve treninizin hangi perondan kalkacağını bulun. Her zaman sağ elinizde bozuk parayla oynamaya devam edin. Metro istasyonunda yeniden yapılanma var. Zeminde alçak tavanlar ve engeller var. Etrafında dikkatlice dolaşın. Platformun hemen önünde, sol elinde bir fincan ve sağ elinde beyaz bir bastonla ayakta duran kör bir adam görüyorsunuz. Duruyorsun. Bulduğun parayı bardağa bırakıyorsun. İçinde kapuçino olduğu için su sıçratıyor. Kör adam şaşırmış görünüyor. Trenini beklerken sıcak bir şeyler içiyordu. Ne sandın?" Daha sonra bir tartışma başlayabilir.

 

Seçebileceğiniz diğer oyunlar:

Hayal gücünü geliştirmek için oyun:

1. 10-16 kişilik bir grubu iki takıma ayırın

2. Bir takımdan bir kaptan seçin ve onu yirmi metre uzağa taşıyın veya kapalı bir odada, çocukların koşabileceği yeterli mesafede oynanıyorsa

3. Takımdaki her çocuk kaptana getirmek için bir kelime seçer ve kelimeler oyunun sahibi veya çocuklar tarafından seçilen bir konuyla ilgilidir.

4. Başlangıçta her çocuk kaptana koşar ve kelimeyi kulağına fısıldar. Kaptan kelimeleri ezberlemeli ve sonunda tüm kelimeleri kullanarak kurgusal bir hikaye anlatmalıdır.

5. En ilginç hikayeye ve kullanılan tüm kelimelere sahip olan takım kazanır

6. Kaptan değişikliği ve ardından yeni bir hikaye

7. Oyun, tüm çocuklar kaptan olduktan ve herkes bir hikaye anlattıktan sonra sona erer.

 

Grup Ortamı

Grubu 5 kişilik takımlara ayırın. Her takım küçük bir daire çizer. Takımdaki ilk katılımcı çembere girer ve kendi seçtikleri/beğendikleri belirli bir ortamı tanımlayan bir eylemi taklit eder. Diğer ekip üyeleri bu ortamın nasıl olabileceğini hayal etmeye çalışıyorlar. Başka bir ekip üyesi, o ortamın ne olduğunu tahmin ettiğine ve nasıl katkıda bulunacağına dair bir fikre sahip olduğuna karar verir vermez, çembere girer ve çevrenin imajını daha da geliştiren tamamlayıcı bir eylem gerçekleştirir. Bu, tüm grup ortak bir imaj oluşturarak hayali çemberin içine girene kadar devam eder. Öğrencilere, anahtarın eksiksiz bir resim oluşturmak olduğunu hatırlatın. Hepsinin o anda birlikte çalışması ve çevreye zarar verecek bir şey eklemeye çalışmaması gerekiyor. İşbirliği için harika bir oyun.

 

Aktör Anahtarı

Seyirciden üç oyuncuya bir durum ve bir karakter verilir. Kolaylaştırıcı, dahil etme/dışlama ve çeşitlilik konularını gündeme getirmeyi amaçlayarak, durumun doğasını ve oynanması gereken karakter türlerini dikkatli bir şekilde etkileyebilir. Öğrenciler bir sahne başlatır. Sahne sırasında bir noktada kolaylaştırıcı SWITCH'i çağırır ve üç aktörün karakterleri değiştirmesi gerekir. Bu, birbirlerini gerçekten dinlemeleri ve her an başka bir karakter seçebilmeleri için diğer karakterlerin kim olduğunun farkında olmaları gerektiği anlamına gelir. Çeşitli yaşam durumlarını anlamak ve çeşitli senaryoları test etmek için mükemmel bir alıştırma. Öğrencilere, durumun ne olursa olsun uyumlu bir sahne için çabalamaya devam etmek olduğu hatırlatılmalıdır.

 

Kolaylaştırıcı, atölyelerin özel kapsayıcı odağını göz önünde bulundurarak ve alıştırmaları buna göre uyarlayarak, Viola Spolin'in kitaplarında sunulanlardan çok sayıda oyunu alıp değiştirebilir.

 

Tüm doğaçlama tiyatro oyunlarından sonra, kolaylaştırıcı, ünlü bir oyun yazarından alınmış veya grup katılımcılarının kendileri tarafından yaratılmış bir oyun hazırlayarak ve sonunda sahneleyerek başlayabilir.

MATERYALLER & EK KAYNAKLAR

Rahat kıyafetler ve ayakkabılar, yeterli alan, sandalyeler, gerekirse bazı aksesuarlar ve atkılar ve iyi bir ruh hali

DEĞERLENDİRME

● Gelişmiş özgüven ve ekip çalışması becerileri öğrencilerin gruba katılımını iyileştiriyor mu?

● Peki ya grubun dışında? Sınıflarına veya diğer akran gruplarına dahil olmalarını iyileştiriyor mu?

● Tiyatro yaratıcı düşünmeyi ve empatiyi nasıl geliştirir? Faaliyetler sırasında veya sonrasında ikisi arasında herhangi bir çatışma var mı?

KAYNAK

https://www.theatrefolk.com/blog/improv-games-for-collaboration/

 

Rules of Improvisation | The Blog of a Drama Student (wordpress.com)

 

Spolin, V., (1986) Theatre Games for the Classroom: A Teacher's Handbook, Northwestern University Press

 

Good practice from the InCrea+ project: Game for developing imagination by Kiril Georgiev Kirilov, e-mail: kirikirilovski@abv.bg, publichnarech1@gmail.com,

nsu151@abv.bg