2.3.1 InCrea+ Etkinlikleri Listesi

5. Kapsayıcılıktaki FİZİKSEL Zorluklar

Aktivite 1: Kapsayıcı Dansı Dondur

BAŞLIK

Kapsayıcı Dansı Dondur

ETKİNLİĞİN HEDEFİ

Dondurma dansı oyununda lokomotor hareketi ve hareketsiz şekilleri öğretin, aktivite özellikle bu durumda fiziksel zorlukları olan öğrenciler için her türlü zorluğa uyum sağlar.

Bu dans lokomotor hareketleri, tekerlekli sandalye hareketini ve hareketsiz şekilleri kullanır. Kapsayıcı ve bağımsız sınıflarda kullanılabilir. Müzik çalarken çocuklar farklı yönler ve tempolar kullanarak boşlukta hareket ederler. Müzik durduğunda, hareketsiz bir şekilde donarlar. Uzayda yolculuk hareketlerine ve şekillerin türüne siz veya öğrenciler karar verebilirsiniz.

Öğrenciler yaratıcı hareketleri öğreneceklerdir.

Öğrenciler “donma” pozu verecekler.

Müzik durduğunda öğrenciler duracaktır.

 

ZORLUK

Fiziksel

SANAT ALANI

Performans Sanatı

SÜRE

30 dakika

ADIM ADIM TALİMATLAR

 

  1. Öğretmen yüzeyi tehlikeli nesnelerden temizler.
  2. Öğretmen, öğrencilerin birbirine çarpmamasını sağlar.
  3. Öğretmen faaliyet kurallarını açıkça belirtir.

Çocuklara müzik açıkken dans alanında hareket edeceklerini ve müzik durduğunda bir şekilde donacaklarını bildirin.

  1. Bir lokomotor hareketi ve “Yavaşça ileri doğru yürüyün" gibi bir yön veya tempoyu söyleyin.” Bu, çocukların anlayamayacağı kadar çok fazla ise  yalnızca lokomotor hareketi yapın ve bir gösteri ekleyin. Yaratıcı bir dans / hareketi gösterin. Müzik durduğunda donmayı gösterin
  2. Seçilen şarkıyı çalın
  3. Sonra müziği durdurun ve herkese donmasını söyleyin.
  4. Bir tür donma hareketi söyleyin: diğerleri arasında yuvarlak bir şekil veya geniş bir şekil veya düşük bir şekil, bir üçgen veya bir kare. Sözlü talimatları, her lokomotor hareketi ve her şekil türü için basılı bir işaretle destekleyin.
  5. Hareket et-ve-don hareketine birkaç kez devam edin ve ardından bir arkadaşla hareketi veya başka bir öğrenciyle bağlı donmayı ekleyebilirsiniz.

Sağır veya işitme güçlüğü çeken çocuklar diğer çocukları izleyebilir ve müziğin durduğunu göstermek için görsel bir durdurma sinyali kullanabilirsiniz.

Kör olan veya görme bozukluğu olan çocuklar müziği duyabilir ve diğer çocukların onlara çarpmayacaklarından emin olabilmek için onlar daha boş alanlarda hareket edebilirler.

Bu dans manuel veya elektrikli tekerlekli sandalye, yürüteç veya koltuk değneği kullanan çocuklar için de uygundur. Şekilleri yapmak için vücudun tamamını veya parçalarını kullanabilirler. Yönergeleri ve işaret sözcüklerini pekiştirmek için gerektiğinde eş-eğitici veya akran yardımcısını çocuklarla birlikte kullanın.

 

MALZEMELER VE EK KAYNAKLAR

 Dizüstü bilgisayar ve dansa uygun herhangi bir şarkı

DEĞERLENDİRME

●       Öğrenciler, etkinliğe katılarak kendilerini ne ölçüde daha fazla dahil edilmiş hissediyorlar?

●       Öğrenciler etkinliğe ne ölçüde olumlu katıldılar?

●       Çeşitli zorluklara sahip öğrenciler arasında hangi performans, eğitim ilerleme değişiklikleri gözlemleniyor?

KAYNAK

-

 

 

AKTİVİTE 2: Kendin Yap Kendin Çal

BAŞLIK

Kendin yap kendin çal

HEDEF

Çevrede rahatlikla bulabileceğimiz  malzemelerle çalgi yapma (maraka), yeni aletler geliştirme,sesin oluşumunu anlama, grup halinde müzik yapma

 

SANAT ALANI

müzik

SÜRE

40 dakika

ADIM ADIM TALİMATLAR

  • Kağit bardaklar incelenir, ne işe yaradiği konusunda fikirler söylenir.
  • Öğretmen bardaklarin içine birer avuç pirinç koyar ve bardak herkes zimbalanir.
  • Kendi marakasini istediği boya ile boyar.
  • “maraka salla” şarkisi eşliğinde  sinif kendi tasarladiği marakaslarla şarkiya eşlik eder.

.

MALZEMELER VE EK KAYNAKLAR

  • Kağit bardak ya da karton rulo
  • Mercimek,bulgur veya pirinç
  • Tel Zimba
  • Boya kalemleri

DEĞERLENDİRME

1.Sınıftaki öğrencilerin hepsi kendi çalgısını tasarladı mı?

2.Çalgıyla ritim yapabildi mi?

3.Şarkıya yaptıkları ritim çalgısıyla eşlik edebildi mi?

 

KAYNAK

Kendin yap kendin çal – Onur Erol (Eğiten Kitap)

 

 

AKTİVİTE 3 : Süper Çeşitlilik

BAŞLIK

Süper Çeşitlilik

HEDEF

Katılımcılar, fiziksel farklılıkların ve insanları karakterize edebilecek diğer birçok farklılığın farkına varırlar. İnsanlar görünür ve görünmez farklılıklar ve süper çeşitlilik kavramlarını öğrenecekler.

 

Zorluklar: fiziksel

 

21.yy becerileri: Sosyal ve Kültürlerarası beceriler

SANAT ALANI

Görsel Sanatlar

SÜRE

2 oturum 45+45

ADIM ADIM TALİMATLAR

 

Güncel konu: İnsanlar birçok açıdan farklıdır. Fiziksel yönü hemen görülebilir ve cinsiyet, etnik köken, yaş gibi birçok farklılığı vurgular. Diğer farklılıklar o kadar belirgin değildir, yani sosyoekonomik durum, okul başarıları vb. Gerçek dünya, süper çeşitlilik ile karakterize edilir (Vertovec, 2007).

 

Adımlar

 

1-beyin fırtınası: eğitmen öğrencilerden çeşitlilik kavramını tanımlamalarını ve bakış açılarını özetlemelerini ister

 

2-sanatla ilgili talimatlar: eğitmen portreler konusunu tanıtır ve fiziksel farklılıkları vurgulayan portrelerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verir.

 

3-Aktivite A1: Öğrencilere çeşitli portrelerden oluşan bir dizi verilir ve fiziksel farklılıklar araştırılır.

 

4-tartışma: Öğrenciler birçok fiziksel farklılığı tartışırlar. Eğitmen, görünür ve görünmez farklılıklara örnekler vererek ve örnekler vererek süper çeşitlilik kavramını tanıtarak diğer farklılıkları keşfetmeleri için onlara rehberlik eder.

 

5-Etkinlik A2: Öğrencilere, insanların farklılıklarını vurgulayan birkaç portre yapma veya toplama görevi verilir.

 

 6-paylaşım: Öğrenciler portrelerini paylaşır ve vurgulanan farklılıklar hakkında yorum yapar.

 

 7-özet: Eğitmen, tartışmadan ortaya çıkan ana noktaları özetler

MALZEMELER VE EK KAYNAKLAR

 

Kamera,portrelerden oluşan fotoğraflar

DEĞERLENDİRME

Oturumun sonunda öğrenciler aşağıdaki soruları cevaplayabilmelidir:

●       Kapsayıcılıkla ilgili olarak

○       çeşitliliğin tanımı nedir

○       Görünen ve görünmeyen farklılıklar nedir

○       Süperçeşitlilik nedir

 

●       Sanatsal araçla ilgili olarak

○       Portre yapmanın stratejileri nelerdir ?

KAYNAK

Vertovec, S. (2019). Süper çeşitlilik hakkında konuşmak. Etnik ve Irk Çalışmaları, 42(1), 125-139.

 

Vertovec, S. (2007). Süper çeşitlilik ve etkileri. Etnik ve ırksal çalışmalar, 30(6), 1024-1054.

 

 

AKTİVİTE 4: Görüntüsüz Tiyatro Oyunları

BAŞLIK

Görüntüsüz Tiyatro Oyunları

HEDEF

Fiziksel ve sesli ifade özgüvenini oluşturarak, yaratıcı düşünme, motor ve ekip çalışması becerilerini geliştirerek ve empati kurarak öğrencilerin görsel farkındalığını geliştirmek.

 

Görme engelli öğrencilerin kapsayıcılığa dahil edilmesi.

SANAT ALANI

Tiyatro / sahne sanatları

SÜRE

Öğrencilerin daha yoğun bir ihtiyaca veya ilgiye gereksinim duyması halinde atanan öğretmenler tarafından 60 dakika daha genişletilebilen 90 dakikalık oturum.

ADIM ADIM TALİMATLAR

Aşama 1 : Hazırlıklar

       Grupları oluşturmak ve üyelerin ihtiyaçlarını/gereksinimlerini değerlendirmek

Bu özel atölye çalışması, görme engelli öğrencilerin dahil edilmesini ve ilgili tüm öğrencilerin genel anlayış ve görsel farkındalık düzeylerini geliştirmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu çalıştay, görme engelli öğrencileri bütünleştiren okullarda, bu öğrencilerin katıldığı sınıflar ve tüm okul topluluğu için kullanılmalıdır. Kolaylaştırıcı, çocuklara vereceği ödevleri formüle etmek için grup üyelerinin görme engelli çocuk / çocuklarınkinden başka ihtiyaç ve gereksinimlerini ve bu ödevlerin yapılabileceği olası yolları araştırmalı veya açıklamalar değiştirilmelidir, ihtiyaç halinde. Böyle bir çalıştayın kolaylaştırıcısının, görme bozukluğu (yetenekler, beceriler, riskler, çevre, yanlış kavramlar vb.) Konusunda mevcut içeriği kontrol ederek kendisini hazırlaması gerekir. - V.I.S.I.T.ON projesi kapsamında oluşturulmuştur (kaynak listesine bakınız).

 

Kolaylaştırıcının okuması için önemli olan, farklı koşullara sahip öğrencilerin hangi sınırlamalara sahip olabileceğini anlamak için “Görme bozukluğu – çeşitli koşullar ve farklı görme kaybı türleri sunmak” tır.

 

Kolaylaştırıcı ayrıca, mümkün olduğunca uygun şekilde hazırlanmak için Arielle Michal Silverman'ın “Kör Oynamanın Tehlikeleri: Körlük Simülasyonu ile İlgili Sorunlar ve Körlüğü Öğretmenin Daha iyi Bir Yolu” nu dikkatlice okumalıdır (kaynaklar listesine bakın).

 

Son olarak, kolaylaştırıcı, önlenebilir hataları veya yanlış varsayımları öngörmek ve ortadan kaldırmak için gündemine danışmalı ve egzersizleri en az bir görme engelli öğrenciyle test etmelidir. Kolaylaştırıcı ayrıca, farklı görme bozukluğu türlerinin farklı ayarlamalar ve hazırlık gerektirebileceğinin farkında olmalıdır.

  1. Oturum planını hazırlama ve Lojistik

Kolaylaştırıcı, gruba bağlı olarak bir oyun listesinden seçim yapabilecek kadar esnek olmalıdır – grup içinde hangi zorluklar sunulur ve uygunsuz olabilecek alıştırmalar ve oyunlar var mıdır anlayabilmelidir (örneğin, müslüman ve gayrimüslim erkek ve kızlarla karma bir grupta yakın fiziksel temas oyunu).

 

Kolaylaştırıcı, dahil etme ipuçlarını gözlemlemek, grup anlaşmasını kurmak ve özellikle yakın etkileşim / temas oyunları veya görme kaybından kaynaklanan fizyo-psikolojik rahatsızlık durumunda, “oynamama” olasılığını sağlamak için mümkün olan her türlü çabayı göstermelidir. belirli bir oyun ya da sadece tüm atölyeyi gözlemlemek. Hiçbir çocuk veya yetişkin, karanlıktaki faaliyetlere verdiği tepkiden tam olarak emin olamaz. Kendilerini bu konuda oldukça yetenekli görseler bile sürprizler olabilir.

 

Aşama II: Gerçek drama atölyeleri

Kolaylaştırıcı, birbirini tanıma çemberi ile başlayabilir. Tüm katılımcılar isimlerini bireysel olarak duyurur. Ardından, bu sefer isim ve haraket (veya ses) ile daireyi tekrar yapın – her isim+hareketten (veya sesten) sonra grubun geri kalanı isim+hareket (veya sesi) eşzamanlı olarak tekrarlar. Ardından ad+haraket (veya ses) biraz daha hızlı yapılır ve geri kalanlar tarafından eşzamanlı tekrar yapılır. Daha sonra dairenin yönü değişir ve bu sefer katılımcılar hareketi (sesi) çok yavaş bir şekilde yaparlar. Geri kalanların hareketi (veya sesi) aynı hızda tekrar etmesi gerekir. Daha sonra sadece isimleri çok yavaş ve belirgin bir şekilde telaffuz ederiz.

 

 

 

Yukarıdaki açılış ve birbirini tanıma alıştırması söz konusu olduğunda, kolaylaştırıcının nasıl yaklaşacağına karar vermeden önce birkaç önemli konuyu tartıya koyması gerekir:

 

- grup, tamamen kör olan ve haraket kısmını tamamen atlayacak bir katılımcıyı veya katılımcıları içeriyorsa, kolaylaştırıcı hareketi farklı bir sesle değiştirebilir;

 

- grup bir ?v.i?. içeriyorsa öğrenci veya bazı gerekli bilgiye sahip öğrenciler, kolaylaştırıcı, kullanılan hareketlerin (özellikle hareketlerin sadece küçük bir kısmının açıklanması gerekiyorsa) bazı ek açıklamaları veya dokunsal gösterimlerini dokunsal bir şekilde eklemeye karar verebilir;

 

- Karar ve senaryo ne olursa olsun, kolaylaştırıcı, v.i.'li kişilerin dahil edilmesi için haraketlerin ne kadar önemli olduğunun farkında olmalıdır. ve bunu veya özel olarak ayrılmış bir alıştırmayı, v.i.’li kişi ile birlikte haraketlerin üzerinde çalışmak için kullanabilir. Okuldaki öğrenciler için haraketler çok az şey ifade eder, ancak görsel haraketler “normalliğin" önemli bir parçasıdır. Kolaylaştırıcı bunu gruba belirtmeli ve muhtemelen iki konu el ele giderken dikkatlerini göz temasına da odaklamalıdır.

 

not Grubun kapsadığı kısım.

 

 

Bundan sonra katılımcılar çemberin içinde kalabilir ve bu belirli günde ve bu ortamda nasıl hissettiklerini tek bir kelimeyle paylaşabilirler.

 

Görme engelli egzersizlere başlamadan önce, kolaylaştırıcı birkaç ekstra ısınma egzersizi yapabilir.

 

Örneğin "çiftler bağlanır". Egzersiz çiftler halinde yapılır. Kolaylaştırıcı, genellikle çiftler halinde gelen şeyleri çağırır ve çiftin 10 saniye sayarak vücutlarıyla bu şeylerin bir temsilini yapması gerekir. Örneğin, kase ve kaşık / ayakkabı ve ayakkabı bağı / bir müzisyen ve enstrümanı / bir ağaç ve bir kuş vb. Bu hızlı bir egzersiz. Kolaylaştırıcı, gençlerin mümkün olduğunca çok insanla çalışma şansı bulması için çiftleri değiştirmeye devam etmelidir. Her partner değişikliği olduğunda, gençlerin kendilerini tanıtmaları ve el sıkışmaları gerekir. Egzersizden sonra birbirlerine teşekkür etmeleri gerekiyor. Bu, isimleri hatırlamaya yardımcı olduğu için birbirini tanımayan gruplar için özellikle yararlıdır..

 

Egzersiz çiftlerin ötesine geçebilir ve daha büyük nesnelere (örneğin bir yemek masası, bir yatak odası, bir aile fotoğrafı, dev bir diş fırçası vb.) 3, 4 veya daha fazla sayıda gençten oluşan daha büyük grupları dahil edebilir ve bu da egzersizi “kişisel deneyime” dönüştürür. devin evi”. Her grubun, nesneyi veya nesne grubunu oluşturmak için tekrar yaklaşık 10 saniyesi vardır (bir sonraki atama süresi kısalmalıdır), tek gereklilik, bir gruptaki tüm katılımcıların fiziksel olarak bağlı olması gerektiğidir.

 

Yukarıdaki ikisi, katılımcıların çiftler oluşturmasını ve bir nesne yapmasını, ardından farklı öğrencilere sahip üç kişilik gruplar oluşturmasını ve başka bir nesne yapmasını vb. Gerektiren bir alıştırmada karıştırılabilir. Bu sayı 5 veya 6 kişilik gruplara kadar çıkabilir . Kolaylaştırıcı, katılımcılara hızlı talimatlar verir, yürütme süresini kısaltır, çiftler, üç kişilik gruplar, 4 kişilik gruplar için aynı nesneleri tekrarlar ve böylece grup arkadaşlarını hızlı bir şekilde bulmalarını ve yeniden toplanmalarını ister, bu da tiyatro kaslarını oluşturmaya yardımcı olur. grubun, üyelerinin dayanıklılığı artar.

 

Şimdi yukarıdakileri gözleriniz kapalı yaptığınızı, takım arkadaşlarınızı bulduğunuzu ve atanan şekilleri/nesneleri yeniden yarattığınızı hayal edin. Bu, "karanlıkta" ilk egzersiziniz olabilir.

 

Daha sonra katılımcılardan odada bir yer bulmaları, hareketsiz durmaları ve kolaylaştırıcının onlar için çaldığı müziği dinlemeleri istenebilir. Bir noktada hepsi gözleri kapalı yürümeye başlamalı, diğer grup üyeleriyle acı verici bir şekilde çarpışmamaya dikkat etmeli, sadece alanı keşfetmeli, gözleri kapalı, müziğin dinamiklerini takip etmeye ve grubu hissetmeye çalışmalıdır. Kolaylaştırıcı, seslerle, kokularla ve duyumlarla çevrili bir ormanda olduklarını hayal etmelerini isteyebilir. Ya da denizden esen yumuşak rüzgarların olduğu uzun bir kumsalda.

 

Bir süre sonra katılımcılara durmaları, gözleri kapalı ve yakındaki birini yani bir sonraki oyun için bir ortak -ramaları talimatı verilir. Her çifte iki adet 1 metre uzunluğunda bambu çubuk verilir. Çiftin, işaret parmaklarının uçlarıyla olanları dengelemesi gerekiyor. Kolaylaştırıcı arka planda müzik çalar. Ortaklar birbirlerine bakacak şekilde dururlar, çubukları dengelerler, bacaklar sıkıca dikilir, iyi denge için hafifçe ayrılırlar. Kolaylaştırıcı, çiftlerden uzayda yavaşça hareket etmeye başlamalarını, ilk önce ayakları yere dikmelerini ve çift yeterince kendine güvendiğinde - çift odanın içinde hareket etmeye başlayabilir. Amaçları, çubukları gözleri kapalı havada tutmak, ne zaman liderlik ve ne zaman takip etme zamanının geldiğini algılamaktır. Kimin önderlik ettiği ve kimin takip ettiği konusunda sözlü bir anlaşma olmayacak. Anlayış, tartışma olmadan çifte gelmelidir. Egzersizin amacı, uzaydaki tüm yönleri vizyon kullanmadan keşfetmek ve herhangi biriyle ortak olmayı öğrenmektir.

 

japon selamı. Bu alıştırmadan sonra, kolaylaştırıcı gruptan tekrar bir daire oluşturmasını isteyebilir. Lider, grubun konsantre olmasına, gözleri kapalı olarak bir bütün olarak hissetmesine yardımcı olur. Kolaylaştırıcı, katılımcılardan grubun geri kalanını yakından dinleyerek, mümkün olduğunca tarafsız, dik durmalarını ve rahatlamalarını ister. Kolaylaştırıcı grubun bir üyesini seçer ve ona lider rolünü atar. Bu lider bir adım atmalı ve bir kolunu (sol veya sağ) dairenin merkezine doğru uzatmalı ve yüksek sesle "HA" sesini söylemelidir. Lider bu hareketi başlatırken, tüm grup liderle birlikte aynı hareketi ve sesi mükemmel bir senkron içinde yapmaya çalışmalıdır. Gözler kapalı. Ardından tüm katılımcılar, yeni bir liderle yeni bir denemeye hazır olarak başlangıç pozisyonlarına dönerler. Bir lider bir hamle yapma niyetleri konusunda kendisini yeterince açıklığa kavuşturamazsa, kolaylaştırıcı onlara ikinci veya üçüncü bir denemeye izin vermeli ve grubun sadece hareketsiz ve diğerlerine karşı dikkatli davranarak mükemmelliğe ne kadar yakın hareket ettiğini göstermelidir.

 

Kağıt fırtınası. Katılımcılardan, her birine bir gazete sayfası verilip tekrar bir daire oluşturmaları istenir. Dairenin ortasındaki sandalyelerde oturan bir kişi veya birkaç kişi olabilir. Hepsinin gözleri kapalı ve kolaylaştırıcının talimatlarını dinlerken hareketsiz durmaları gerekir. Eğitmen, çemberdeki insanlara ellerinde tuttukları kağıt yapraklarıyla bir fırtına yaratmaları gerektiğini söyler – yağmurun nasıl yavaş başladığını, büyük yalnız damlaların düştüğünü hayal etmeleri gerekir (gazete kağıdına parmak uçlarıyla dokunarak), sonra daha yoğun hale gelir (daha kuvvetli dokunarak gazetede), sonra gerçekten sinirlenir (kağıdı buruşturup yırtın) ve sonra yavaşça tekrar huzura yavaşlığa döner – dokunarak ve daha nadiren dokunarak, kağıtla tek seferlik sesler çıkararak durma noktasına gelir. Çevredekilerin fikri, kendilerini bir grup olarak hissetmek – fırtınanın dinamiklerini anlamak ve onu uyum ve eşzamanlılık içinde üretmek – ve merkezdeki kişi / insanlar için kesinlikle benzersiz bir şey deneyimlemek – gazete kağıtlarıyla üretilen gerçekçi bir fırtına.   

 

Kolaylaştırıcı “güven direği” alıştırması ile devam edebilir. Bu çalışma 7-8 katılımcıyı bir daire içinde yakın bir kucaklama içinde ayakta tutar. Katılımcılar sırayla çemberin içine girerler. Hepsinin gözleri kapalıdır. Daire içindeki kişiler sabit bir ses çıkarmaya başlarken, merkezdeki kişi daire içindekilerin sağladığı desteğe dayanarak dairenin içinde hareket etmeye başlar. Ortadaki kişinin etrafında oluşan ses örtüsü, dış uyaranlardan ve korkulardan korur. Bu güvenlik, başkalarına güveni tetikler ve grubun oluşumunu ve gruba olan güveni teşvik eder. Kolaylaştırıcı, her katılımcı için daire içindeki deneyimin uzunluğunu düzenlemekten sorumludur.

 

Güven oyunları, tüm tiyatro atölyelerinin/laboratuvarlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu alıştırmalar kendine, başkalarına ve çevredeki dünyaya olan güveni artırır. Görüşünüzü kapatmak, daha fazla özgüven, daha fazla duyarlılık ve diğer duyuların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Tiyatro atölyesi / laboratuvar gibi korunan bir ortamda "güven" eğitimi, katılımcıların bilinçli bir büyüme için (diğerlerinin davranışlarıyla birlikte) temel bir katkıya dönüştürmeleri için tüm grubun bireysel davranışlarına odaklanmalarını sağlar.  

 

Alıştırmalardan sonra kolaylaştırıcı, katılımcılara körlüğü simüle etme amacına sahip olmadıklarını, daha ziyade güvenli ve düzenlenmiş bir alanda görme engelli (v.i.) insanlara yakın olan farklı ve daha derin bir deneyim elde etmek için diğer duyuların yoğunlaştırıldığını ve çevreyi deneyimleme amacını açıklamalıdır. Bir kişinin diğer günlük görevleri atölyeyi kapatmanın harika bir yolu olduğunu göstermektedir örneğin bir bardak su dökmek, tabağınızda ne olduğunu bilmek, uzayda gezinmek için beyaz bir baston kullanmak ve dahası. En iyi senaryoda, görme engelli bir öğrenci, kolaylaştırıcıyla birlikte veya hatta tamamen yerini alarak bu etkinliklerden bazılarına liderlik eder. Zaman izin verirse, bu bağlanma ve farkındalık yaratma deneyiminden sonra, sınıf arkadaşlarına görme engelli. diğer öğrencileri hakkında daha fazla bilgi edinme şansı verilebilmesi için bir soru-cevap oturumu düzenlenebilir. Görme engelli öğrenci kendisinin derinliklerini açıklama ve bir şeyler hakkında konuşmaya hazır olmalı, gerçekten kişisel olduğunu düşünmüş olabilir, ancak bu tür bir ”açıklama", anlayış, takdir ve kabul kapsayıcılığı sağlamak için önemlidir

 

Aynı karma grup gören ve görme engelli öğrenciler için daha fazla atölye düzenlenecekse. katılımcılar, kolaylaştırıcılar V.I.S.I.ON egzersizlerini (bağlantı aşağıdadır) veya V.I.V.A. proje alıştırmaları (kaynak listesine bakınız) ve duyusal tiyatro labirenti denilen alıştırmalara bakabilir.    

MALZEMELER VE EK KAYNAKLAR

 

Rahat kıyafetler ve ayakkabılar, yeterli alan, sandalyeler, gerekirse bazı aksesuarlar ve eşarplar ve iyi bir ruh hali, müzik çalar ve hoparlörler (bazı alıştırmalar için)

DEĞERLENDİRME

●       Görüşünüzü kapatmak,onsuz yaşamak hakkında size duyarlılık ve anlayış kazandırdı mı?

●       Önerilen faaliyetleri yapan görme engelli öğrenciler sınıfta yalnız mı yoksa akranlarıyla mı vakit geçiriyor?

●       Tiyatro farkındalığı ve empatiyi nasıl geliştirir?

KAYNAK

V.I.S.I.ON Erasmus+ projesi çalışma programı: https://vision-erasmusplus.eu/telecharger/VISION_training_program_FINAL_EN.pdf

 

Silverman, A. M. (2015) Körlüğü Oynamanın Tehlikeleri: Körlük Simülasyonu ile İlgili Sorunlar ve Körlüğü Öğretmenin daha iyi bir yolu :  https://nfb.org/images/nfb/publications/jbir/jbir15/jbir050201.html

 

V.I.V.A. Erasmus+ projesi çalışma programı: https://www.viva-erasmusplus.eu/intellectual-output-setp

 

 

AKTİVİTE 5: Sorun Yakalayıcı

BAŞLIK

“Sorun Yakalayıcı”

HEDEF

Yaratıcı bir sürecin ardından seçilen bir gençlik problemini analiz etmek ve bu sorunu çözen bir cihaz yaratmak

ZORLUKLAR

Fiziksel, davranışsal, sosyal, kültürel

SANAT ALANI

Kolaj, heykel, çizim

SÜRE

3  x 45 dakika

ADIM ADIM TALİMATLAR

1 ders. (45 dk.)

 

Öğretmen görevi anlatır. (5 dakika)

 

Öğrencileri 5 kişilik gruplara ayırın.

 

Her takım kendi grubu için bir isim bulabilir. (5 dakika)

 

Gençlerle ilgili bir konu seçin. (15 dakika)

 

Röportaj soruları oluşturun. (20 Dakika.)

 

2. Ders (45 dk.)

 

Öğrenciler diğer grup üyelerinden röportaj alırlar. (15 dakika)

 

Gruplarına döndüklerinde toplanan bilgileri özetleyin. (15 dakika)

 

Yağmurdaki düşünceler, sorunu çözmek için olası bir cihazı önerir. (15 dakika)

 

Ders 3. (45 dk.)

 

Öğrenciler elde edilen bilgilerden yararlanarak cihazın adını oluşturur ve çeşitli sanatsal araçlarla (çizim, kolaj, heykel) cihazı üretirler. (30 dk)

 

Gruplar cihazlarını ve “çalışma” ilkesini sunarlar. (15 dakika)

 

Sınıfta bir cihaz sergisi düzenlenir.

MALZEMELER VE EK KAYNAKLAR

Çizim araçları: kalemler, fosforlu kalemler, kağıt

 

Heykel için gerekli araçlar: kutular, kağıt, plastik şişeler, yapıştırıcı, makas, yapışkan bant.

 

Kolaj için gerekli araçlar: kağıt, dergi, makas, yapıştırıcı.

DEĞERLENDİRME

●       Gençler için hangi problem seçildi?

●        Gruplar nasıl çalıştı? Kolay mıydı zor muydu ?

●        Sanat ve yaratıcılık hayatın problemlerini çözmeye nasıl katkıda bulunabilir?

KAYNAK

Joe Fusaro'nun Lise sanat dersinden uyarlanmıştır: Eyleme Savunuculuk (davisart.com )