3.1.2 Material Meteodologic

4. Exemple de Bune Practici

Activitatea Incluziunea socială a copiilor vulnerabili prin artă în regiunile de graniță Lituania-Belarus (“Pažeidžiamų vaikų socialinė įtrauktis per meną Lietuvos ir Baltarusijos pasienio regionuose”), având ca promotor Administrația Municipiului Varėna, este organizată ca ritual de creativitate – estetic. O parte integrantă a activităților, altele decât saluturile și rămas-bunul, este reflecția și/sau autoevaluarea. Copiii reflectă la două niveluri: despre starea lor emoțională (cum se simt) și despre cum pot gestiona și îndeplini sarcinile (ce învață).

Provocarea pentru incluziune abordată este cea Socială. Practica a oferit un spațiu sigur pentru munca între elevi cu interese și statuturi diferite. Este un exemplu excelent al modului în care ar trebui organizat cadrul pentru ca participanții implicați să creeze legături și să scoată tot ce este mai bun din toți copiii participanți – oferindu-le posibilitatea de a-și alege sarcinile, de a lucra singuri sau în cooperare cu altcineva, stabilind reguli de acceptare si prietenie. Activitatea are 3 etape:

  1. Subiecte de autocunoaștere, sarcini centrate pe elev;

  2. Subiecte de comunicare cu altul, sarcini de dezvoltare a relațiilor interpersonale;

  3. Teme de comunicare/colaborare de grup, sarcini creative colective.

Implementarea codului QR în activitatea procesului de învățământ are scopul de a include fiecare elev în colectivul școlar, pentru a participa individual sau în grup, ajută la construirea muncii în echipă; utilizarea curiozității elevilor în procesul de predare; folosind instrumente simple disponibile fiecărui elev într-un mod nou, neobișnuit.

Utilizarea codurilor QR pentru activități educaționale trebuie planificată din timp în două aspecte separate: în primul rând - informațiile care urmează să fie codificate și în al doilea rând - mediul în care codurile generate vor fi ascunse.

Prin participarea la această activitate, elevii își vor consolida creativitatea și abilitățile de cooperare. Activitatea îi stimulează pe toți elevii să „gândească în afara cutiei” și să găsească un subiect care să fie transformat într-un cod QR. Această activitate poate ajuta la depășirea problemelor de excluziune legate de motive sociale și comportamentale. Într-adevăr, îi ajută pe elevi să se implice în materia predată și să se respecte reciproc pentru a crea o lucrare finală comună.