3.1.2 Material Meteodologic

7. BUNE PRACTICI OFERITE DE BESIME ÖZDERICI ORTAOKULU (TURCIA)

Educația artistică din Turcia intră în mare parte sub jurisdicția Ministerului Educației Naționale. Alți actori care au un rol semnificativ și atribuții importante în acest domeniu sunt Consiliul Învățământului Superior, Consiliul Interuniversitar, Ministerul Culturii și Turismului și Ministerul Dezvoltării. Educația artistică din Turcia intră în sfera educației atât formale, cât și non-formale.

Educația formală este educația desfășurată în mediul școlar în mod continuu prin programe de educație pregătite în conformitate cu anumite obiective și pentru persoane din anumite grupe de vârstă și de același nivel. Învățământul formal cuprinde instituții de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și superior. Educația artistică în sistemul de învățământ formal este compusă din

  • Programe de învățământ prevăzute în sfera curriculumului în instituțiile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, 

  • Departamentele de educație artistică din facultățile de învățământ (GSEB) și facultățile de arte plastice și conservatoarele din învățământul superior.

În 1993, Ministerul Educației Naționale a demarat un proiect pentru educația copiilor supradotați. Ca urmare a acestor eforturi, au fost deschise Centre de Știință și Artă (BİLSEM) în subordinea Direcției Generale de Servicii de Educație Specială, Îndrumare și Consiliere cu scopul de a educa elevii supradotați în domeniul științei și artei. Directiva BİLSEM a intrat în vigoare în 2007.

Educația non-formală include activitățile instituțiilor publice și ale instituțiilor private din afara sistemului de învățământ formal. Faptul că educația formală în sine nu a ținut pasul cu schimbările sociale instigate de progresele științei și tehnologiei a transformat educația adulților într-o abordare viabilă în multe țări. Importanța educației adulților în sistemul de învățământ a crescut.

O mare parte din activitățile de educație nonformală desfășurate de Ministerul Educației Naționale sunt realizate de centre de educație comunitară, care au o structură organizatorică foarte extinsă. Pe măsură ce concepte precum educația pe tot parcursul vieții, învățarea pe tot parcursul vieții, educația adulților și educația continuă, au devenit prioritare, importanța centrelor de educație comunitară a crescut și ea.

În articolul Arts Education Re(thinking) in Turkey (2014) se menționează că programele de educație artistică oferite de instituțiile și organizațiile culturale din sistemul de educație non-formală permit artei să ajungă la un public extins. Aceste programe oferă persoanelor care nu au participat, sau au primit educație limitată în sistemul de educație formală, posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de alfabetizare culturală și de a-și spori accesul la cultură.

Programele de educație non-formală oferite de muzeele, galeriile sau centrele culturale deschise de municipalități sau alte instituții publice și instituții non-profit de cultură și artă (SALT, Muzeul Modern din Istanbul, Muzeul Sakıp Sabancı, Centrul de Artă Akbank, CerModern, Baksı) variază ca număr și întindere. Aceste programe prezintă copiilor și adulților un nou spațiu de educație în afara școlii. Programele de educație artistică concepute pentru diferite grupe de vârstă sunt deosebit de importante, deoarece oferă copiilor un spațiu pentru a-și dezvolta creativitatea, precum și noi posibilități de exprimare liberă.

Pe de altă parte, în ciuda tuturor eforturilor pozitive ale instituțiilor de cultură, fără sprijin public, acest tip de activități educaționale care le permit copiilor să îmbine arta cu alte discipline și viața de zi cu zi, nu poate ajunge decât la un număr limitat de elevi din întreaga țară. 

Potrivit site-ului lor, Fundația Istanbul pentru Cultură și Arte (İKSV) se numără printre beneficiarii Fondului Internațional pentru Diversitatea Culturală (IFCD), înființat în temeiul articolului 18 din Convenția Protecția și Promovarea Diversității Exprimării Culturale UNESCO din 2005. Grantul va sprijini İKSV în realizarea proiectului la nivel național Thread of Culture: Empowering Turkey’s Local Cultural Professionals, propus și care va fi realizat de departamentul de Studii de Politică Culturală al İKSV. Unul dintre cele nouă proiecte eligibile care va primi finanțare printre 480 de proiecte din 60 de țări, Thread of Culture este și primul proiect din Turcia care primește această finanțare.