3.1.2 Material Meteodologic

11. BUNE PRACTICI FURNIZATE DE FUNDAȚIA PENTRU DEZVOLTAREA POTENȚIALULUI CULTURAL ȘI DE AFACERI AL SOCIETĂȚII CIVILE - FUNDAȚIA CUBU (BULGARIA)

Mincheva Garmidolova (2021) menționează că materia „arte” apare în școlile bulgare la sfârșitul secolului al XIX-lea, primul program de artă - în 1885. De atunci au fost create multe programe de artă și conținutul lor a fost îmbunătățit până în prezent. Rădăcinile tradițiilor artistice ale artei bulgare ne duc înapoi în vremurile medievale, când au apărut caracteristicile lor specifice. 

Educația artistică și culturală există în Bulgaria ca materie școlară integrată în școlile speciale aflate sub administrarea Ministerului Culturii. În mai multe țări au loc în prezent reforme ale curriculum-ului școlar, acestea au loc și în Bulgaria. 

Conform studiului Educația artistică și culturală la școala în Europa (2009), există o discuție despre posibile modificări ale programelor de studii referitoare la educația artistică și culturală. Scopul acestei discuții este de a examina posibilitățile de întărire a dimensiunii culturale și creative a educației în viitor nu numai în cadrul disciplinelor școlare artistice, ci și în restul curriculum-ului, în măsura în care este posibil. De asemenea, ca program național, o inițiativă organizată în comun de trei organisme statutare: Ministerul Educației și Științei, Ministerul Culturii și Agenția Guvernamentală pentru Bunăstarea Copilului, finanțează în ultimii cinci ani inițiative care vizează promovarea artei. festivaluri și activități, de exemplu cele concepute pentru a stimula creativitatea și talentele copiilor supradotați. Acest program poate acorda și subvenții copiilor care au performanțe remarcabile în competiții naționale sau internaționale. 

Dezvoltarea educației artistice în Bulgaria este determinată de factori precum circumstanțele istorice, dezvoltarea industrială, experiența profesională și competența.

Ca o notă istorică, în cadrul comunității, Plovdiv a fost primul oraș bulgar care a fost Capitală Culturală Europeană, în 2019. Orașul are o moștenire străveche și statutul său de unul dintre cele mai vechi orașe europene. „Împreună” a fost motto-ul Capitalei Culturale Europene Plovdiv datorită întâlnirii dintre diferite culturi, comunități și grupuri. Acest motto a inclus patru platforme tematice: „Fuse” integrează grupuri etnice și minoritare și își propune să reunească diferite generații și grupuri sociale; „Transform” regândește și reînvie spațiile urbane uitate; „Revive” își propune să păstreze moștenirea istorică și să extindă accesul la cultură; în timp ce „Relax” promovează o viață durabilă și slow food. 

Ca și în multe alte orașe europene, un alt eveniment cultural important este „Noaptea muzeelor”, desfășurat pentru prima dată în 2005 tot în orașul Plovdiv. Acum se numește „Share the Night” și reprezintă trei zile de spectacole de artă în galerii, cafenele și spații publice din tot orașul. 

În cadrul unui alt proiect, Passport to Culture, echipa bulgară a ONG-ului The Change is in You a implementat câteva activități minunate bazate pe cultura populară din Bulgaria și a învățat alte povești din Bulgaria. 

În Bulgaria, autoritățile locale au înființat Centre Comune pentru Copii. Aceste centre dezvoltă gratuit activități pentru copiii supradotați sau interesați. Ele fac obiectul unei cooperări intense între autoritățile naționale și regionale din educație, pe de-o parte, și autoritățile locale, pe de altă parte. Și acestea sunt doar câteva dintre activitățile culturale implementate la nivel de comunitate în această țară minunată.