3.1.2 Material Meteodologic

15. BUNE PRACTICI OFERITE DE ASSOCIACIÓ MERAKI PROJECTES DE VALENCIA (SPANIA)

„Trebuie să facem din artă baza educației. Până când omul nu este obișnuit cu frumosul, nu poate atinge nivelul de libertate spirituală de care are nevoie pentru a percepe ce este bine și ce este frumos. Nicio educație nu este mai eficientă, sau mai profundă, decât ceea ce putem învăța din contactul cu frumusețea și perfecțiunea” (Jiménez Fraud, 1971, Historia de la Universidad Española).  

O țară plină de minuni artistice și o resursă imensă pentru activitățile de educație artistică în cadrul comunității - Spania înseamnă a călători înainte și înapoi în timp și a fi surprins de o mulțime de monumente, de la un apeduct roman antic, la castele medievale și cele mai avangardiste și futuristice monumente arhitecturale. Secolele și culturile mixte și-au lăsat amprenta fascinantă asupra Spaniei, cu unele dintre cele mai uimitoare moșteniri artistice din lume, capodoperele create de Velázquez, Picasso, Dalí și Gaudí se regăsesc aici.

Spania este o țară în care diversitatea culturală și lingvistică este un principiu fondator consacrat constituțional. Spania se concentrează pe sensibilitatea față de arte (care implică și aprecierea estetică) ca parte a pregătirii pentru viața adultă, conform studiului Arts and Cultural Education at School in Europe (Eurydice, 2009). În Spania, scopul învățământului primar este acela de a oferi o educație globală, iar elevii trebuie să practice și să participe activ la spectacolul artistic, precum și să dezvolte o apreciere a rezultatelor artistice. Scopul nivelului gimnazial este de a oferi un învățământ integrat și, prin participarea la educația artistică, elevii să dezvolte o apreciere a artelor prin aria de studii Științe Sociale. Cultura a reprezentat unul dintre principalele motive de călătorie pentru 29% din populația spaniolă în 2015. Printre țările cu o valoare artistică mult mai mare decât media europeană (UE-28: 26%) s-au numărat și Țările de Jos (39%) sau Austria. (37%).

Disciplinele școlare artistice sunt predate de profesori specializați, iar dezvoltarea creativității elevilor este încurajată pe tot parcursul curriculumului, aceștia sunt învățați să facă ipoteze de lucru, să cerceteze informații dintr-o varietate de surse, să compună un argument coerent și să ajungă la concluzii independente. 

Studiul Eurydice (EACEA, 2009) menționează, de asemenea, că nouă țări (Belgia, Republica Cehă, Grecia, Spania, Irlanda, Letonia, Austria, Slovenia și Finlanda) încurajează legăturile inter-curriculare între arte și toate celelalte discipline ca parte a obiectivelor, pentru întregul curriculumul. De exemplu, în Spania, legislația privind curriculum-ul minim național de bază stabilește, pe lângă obiectivele pentru etapele școlare, și competențele de bază pe care trebuie să le dobândească elevii prin toate domeniile și disciplinele învățământului obligatoriu, aceste competențe includ „Competența culturală și artistică”.

În Spania, Ministerul Educației, Politicii Sociale și Sportului, prin Institutul Superior de Formare Online și Resurse pentru Profesori (ISFTIC) și unele Comunități Autonome, oferă comunității educaționale o serie de resurse pentru a preda artele folosind noile tehnologii. Unele dintre aceste resurse sunt concepute pentru utilizarea profesorilor pentru a facilita procesul de predare-învățare în clasă, iar altele sunt concepute pentru elevi, astfel încât aceștia să-și poată face temele folosind Internetul.

Spania și Lituania subliniază ambele contribuția activităților artistice extracurriculare la dezvoltarea generală a tinerilor. Spania vede activitățile extracurriculare artistice ca o metodă informală de a contribui la dezvoltarea elevilor, mai degrabă decât ca o contribuție directă la studiile lor curriculare.  

În comunitățile spaniole se organizează în mod obișnuit festivaluri, sărbători și competiții legate de artă. Autoritățile din învățământ oferă asistență financiară pentru inițiativele din școală menite în mod special să dezvolte activități culturale legate de programa de educație artistică. De asemenea, oferă sprijin financiar și practic pentru celebrarea aniversarilor legate de artă, de exemplu pentru a aduce un omagiu artiștilor celebri. 

Galeriile de artă și muzeele din Spania sărbătoresc, de asemenea, ziua porților deschise în fiecare an, aceasta reprezintă o oportunitate de a vedea lucrări care nu sunt de obicei expuse, de a primi acces în sălile care sunt în general închise publicului, de a participa la prelegeri și discuții, participa la concerte și spectacole de teatru, proiecții de filme, ateliere, concursuri, jocuri pentru copii și spectacole de dans.