3.1.2 Material Meteodologic

17. Descrierea detaliată a bunelor practici selectate

1

Titlu

Riborquestra

2

Țară

Spania

3

Promoter

X Inițiativă locală

4

Contextul implementării 

X oraș mare ☐oraș mic ☐ sat

5

Obiectivele activității

Riborquestra este o organizație intergenerațională și comunitară din districtul Ciutat Vella din Barcelona. Acesta își propune să contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor din cartier prin furnizarea de resurse pentru învățarea artistică. Riborquestra favorizează creșterea personală a tinerilor și facilitează dezvoltarea comunității, oferindu-le oportunitatea de a învăța un instrument și de a face parte din orchestră. Scopul Riborquestrei este de a promova, prin cultură și practică muzicală de grup și spectacol, solidaritatea, incluziunea, conviețuirea și interculturalitatea în cartier.

6

Descriere 

a. Conținutul activităţilor artistice desfăşurate 

Copiii și tinerii participă prin învățarea separată a instrumentelor specifice și apoi reunindu-se pentru a forma o orchestră. Participanții au o oră de clasă de instrumente pe săptămână și o oră de repetiție orchestrală, unde au ocazia să-i cunoască pe toți ceilalți oameni care învață diferite instrumente. Organizația urmărește să genereze spații de interacțiune și conviețuire pozitivă între oameni din medii diferite și situații socio-culturale diverse. 

b. Etapele principale

Toate cursurile de muzică sunt gratuite și accesibile. Instrumentele sunt donate organizației și există o bancă de instrumente din care fiecare participant primește propriile sale. Vă puteți înregistra online pentru a participa și, atunci când instrumentele sunt disponibile, noi membri pot fi încorporați în proiectul social. Muzicienii se angajează în două ore de cursuri săptămânal; o oră de învățare specifică instrumentului și o oră în care toți participanții se reunesc pentru repetiția orchestrală. Practica se îndreaptă spre spectacole care permit îndepărtarea de spectator și facilitează participarea activă a comunității la viața culturală a cartierului. Acest lucru permite, de asemenea, o conexiune cu comunitatea și zona lor și transformă cartierul într-un spațiu public de întâlnire.

c. Teorii pe care practica se bazează

Proiectul se bazează pe un model metodologic inovator și incluziv care democratizează practica artistică și facilitează participarea cetățenilor, permițând generarea de noi relații între oameni.

Creativitatea este concentrată din puncte de vedere distincte. Un domeniu este creativitatea personală și capacitatea de a pune la îndoială în mod critic propria realitate și de a crea instrumente pentru a deschide noi căi. Creativitatea este văzută și ca o modalitate de a analiza circumstanțele și conflictele cotidiene pentru a genera soluții alternative. Procesele de învățare și dezvoltare și relația dintre participanți favorizează schimbarea comportamentală pozitivă, generată ca urmare a conștientizării personale și contextuale, sporind potențialul de transformare individuală și comunitară.

7

Opțiuni de implementare

a. Grupuri țintă: tineri din cartier cu vârsta cuprinsă între 6 și 20 de ani

b. Durata: continuu

c. Numărul de sesiuni/activități: cursuri săptămânale pentru instrumente specifice susținute în grupuri mici de 8-15 elevi și un antrenament săptămânal de orchestră la care toți participanții se reunesc.

d. Metodologia predării

Sunt dezvoltate diferite tehnici tehnice și muzicale folosind o metodologie participativă și creativă. Proiectul implementează un model metodologic incluziv care facilitează participarea activă și dezvoltarea relațiilor între participanți, familiile acestora și comunitatea mai largă. Democratizarea practicii artistice generează un spațiu de interacțiune socio-culturală pozitivă între oameni din medii diverse.

În acest mediu complex, Riborquestra este esențială în crearea de oportunități, construirea coeziunii sociale și îndrumarea copiilor și tinerilor în dezvoltarea abilităților artistice, comunicative și sociale.

e. Tipul de evaluare și instrumentele utilizate pentru identificarea beneficiilor

Riborquestra, fondată în 2009, s-a dedicat utilizării culturii ca mijloc de dezvoltare a comunității. Până în 2012, ei au fost forțați să își înceteze activitatea din cauza sprijinului financiar insuficient. O serie de profesori și familii s-au angajat să continue proiectul care a fost apoi subvenționat în anul următor de către municipalitate. De atunci a primit sprijin financiar de la raion, de la companii și persoane fizice în sprijinul contribuției socio-culturale pe care proiectul o aduce comunității.

Proiectul a primit, de asemenea, recunoaștere din partea instituțiilor cheie din domeniul culturii și educației. A fost desemnată o poveste de succes în educație de către Fundația Carulla și a câștigat premiul al treilea Mayor Zaragoza la categoria socială și culturală promovat de Associació Amigues i Amici de la Unesco Tortosa. De asemenea, a fost selectat pentru proiectul CompArtte care sprijină propuneri artistice cu angajament social și care promovează arta spaniolă. Riborquestra, în colaborare cu Școala Cervantes, a câștigat și grantul Carles Capdevila 2020, promovat de ziarul ARA și Fundația La Caixa, pentru proiectul lor „Tandem pentru dreptul universal la muzică”, care a avut ca obiectiv principal includerea.

Deși activitățile proiectului se desfășoară în general în locații din cartier, proiectul a trecut cu succes la munca online în timpul blocării din cauza Covid-19.

8

Mijloc artistic

  1. analiza expresiilor artistice celebre

  2. activitate artistică

☐ Pictură                    A ☐   B ☐

☐ Teatru            A ☐   B ☐

X Muzică                        A X   B X

☐ Sculptură                 A ☐   B ☐

☐ Literatură (povestiri, poezie etc.)      A ☐    B ☐

☐ Arte și meșteșuguri (olărit, țesut, cusut etc.)

☐ Altele, vă rog să precizați: __________________

9

Materiale 

Instrumente și partituri, suporturi de muzică

10

Cine conduce activitatea

☐ o persoană/părinți                  X o organizație/instituție

☐ o școală                                               ☐ un grup informal 

☐un ONG                                                 ☐ altele

11

Beneficii și rezultate

a. Beneficiile acestei bune practici pentru grupurile țintă 

Proiectul a oferit un spațiu de conviețuire și dialog între oameni din medii culturale diverse care locuiesc cu toții în cartier. Acest proiect favorizează creșterea personală a copiilor și tinerilor care participă și le permite să participe activ la dezvoltarea pozitivă a comunității lor. Aceștia experimentează învățarea prin participarea și experimentarea activă și creativă, iar proiectul demonstrează beneficiile relațiilor intergeneraționale. Tinerii au beneficiat de acces la instrumente muzicale și cursuri și participă la evenimente și activități artistice și culturale. Proiectul a întărit stima de sine și a creat un mediu deschis, incluziv, cooperant între participanți și localitate. 

b. Impact comunitar/social 

Riborquestra a devenit parte a identităţii cartierului în care se află. Este un spațiu în care se creează și se promovează conexiuni sociale. Ca urmare a proiectului există un sentiment mai mare de mândrie, încredere și comunitate atât în cadrul organizației, cât și cu localitatea. Prin limbajul comun al muzicii, există un sentiment sporit de apartenență. Instruirea educațională și muzicală a deschis calea transformării sociale în cadrul comunității și a adăugat un aspect cultural bogat și o relevanță comunității. 

12

Provocarea de  incluziune abordată

Provocare culturală

13

Cum a fost abordată această provocare?

Proiectul a oferit un spațiu de conviețuire și dialog între oameni din medii culturale și socio-economice diverse, care locuiesc cu toții în cartier. Riborquestra, cu peste 120 de membri, este fundamentală în promovarea respectului, incluziunii, toleranței, interdependenței, muncii în echipă și angajamentului în districtul Ciutat Vella. A jucat un rol esențial în dezvoltarea unui sentiment de identitate și apartenență în cadrul participanților săi conectați cu localitatea. Ca rezultat, au fost dezvoltate o imagine colectivă și o stimă de sine întărită. Oferind această oportunitate gratuită și înarmând participanții cu instrumente, proiectul este accesibil și democratizat, astfel încât oricine cu orice nivel de cunoștințe sau abilități poate cânta într-o orchestră. 

14

Abilitățile secolului 21 abordate

Ca rezultat al practicii, participanții au posibilitatea de a-și perfecționa abilitățile cheie ale secolului 21. Gândirea creativă este dezvoltată prin lecțiile de muzică individuale și de grup. Abilitățile de comunicare eficiente sunt îmbunătățite prin lucrul în grup și prin reunirea pentru a crea orchestra. În cele din urmă, empatia este, de asemenea, dezvoltată pe măsură ce participanții colaborează cu alți membri din medii culturale diferite și obțin o mai bună înțelegere reciprocă și structura comunității lor comune.

14

UDL ca principiu director

  1. moduri multiple de a se implica: utilizarea mai multor instrumente diferite

  2. Activitatea include mai multe moduri de a exprima și de a sprijini înțelegerea elevilor

15

Site/E-mail/

Alte informații de contact:

Riborquestra (2021) https://comusitaria.wixsite.com/riborquestra/ 

https://www.facebook.com/associacioriborquestra

CONTRIBUȚIA EXPERȚILOR

Întrebări pentru reflecție

Întrebări care pot fi adresate pentru a stimula feedback-ul și reflecția grupurilor țintă


De ce crezi că este importantă această activitate?

Cât de multe știai despre subiect înainte de a începe?

Ce ai învățat prin participarea la această activitate?

În ce moduri ați lucrat cu ceilalți participanți? Cum v-ați ajutat unul pe celălalt?


1

Titlu

‘Barrios: inclusión social a través del arte’/ Cartiere: incluziunea socială prin artă

2

Țară

Spania

3

Promoter

Proiect bazat pe oraș

4

Contextul implementării 

X oraș mare ☐ oraș mic ☐ sat

5

Obiectivele activității

Acest proiect este despre dezvoltarea durabilă a societății și căutarea identității în sectoarele care alcătuiesc diversitatea unui anumit mediu urban. Se concentrează pe un cadru în care copiii se pot simți integrați, folosesc arta ca catalizator al comunicării și dezvoltării individuale.

Primul obiectiv general este de a promova coeziunea și incluziunea socială a grupurilor de copii și tineri prin recunoașterea lor ca comunitate și prin interrelația cu alte grupuri de egali. Proiectul facilitează conviețuirea prin recunoașterea cartierului și a diferitelor sectoare care alcătuiesc comunitatea, luând ca referință experiența artei, creativității și expresiei simbolice.

6

Descriere 

a. Conținut 

Programul constă dintr-o serie de activități și ateliere cu diferite.

Obiective, cum ar fi utilizarea caracterului social al artei, în special în ceea ce privește posibilitățile acesteia de construire a coeziunii sociale și de modelare a identității, promovarea dezvoltării individuale a tinerilor în raport cu elemente precum creativitatea și dobândirea de cunoștințe și abilități prin munca în grup . Arta este folosită ca vehicul pentru practicarea obiceiurilor care ajută la îmbunătățirea societății prin acțiuni de solidaritate. Se urmărește, de asemenea, să aducă centrul de artă mai aproape de societate și să-l disocieze de viziunea clasică a unui spațiu de elită.

b. Etapele principale

Proiectul cuprinde cunoștințe și practici care vizează dezvoltarea coeziunii și incluziunii sociale. Proiectul a lucrat în diferite discipline artistice, cum ar fi: experimentarea directă, manipularea, atingerea, privirea, desenul și fotografia din jur pentru a vedea că arta este expresia creativă a ideilor, experiențelor și emoțiilor. Proiectul mai propune să experimentăm transformarea și reutilizarea obiectelor prin decontextualizarea unui obiect preexistent și plasarea lui în domeniul artistic.

Principalele activități ale proiectului includ:

  • Discuție inițială în grup mic pe una sau două opere de artă, urmând metodologia Strategiilor de gândire vizuală. Acest lucru se întâmplă pentru ca elevii să-și recunoască capacitatea de a fi participanți activi la proiect, de a forma un grup, de a observa, de a asculta și de a discuta subiecte legate de opera de artă. Acest lucru va elimina prejudecățile cu privire la capacitatea lor de a analiza arta și, ca atare, este un element cheie în dezvoltarea proiectului.

  • O serie de ateliere în care își vor lua cartierul drept sursă de inspirație pentru diverse opere de artă și creativitate.

  • Vor efectua interviuri cu oameni din cartierele lor

  • Vor organiza o expoziție a lucrărilor lor, invitându-și vecinii să participe și să contribuie cu lucrările lor de artă în funcție de cartierele lor. În acest fel, rețeaua crește în timp, ca dimensiune și stiluri, cuprinzând diverse elemente ale cartierului. Această implicare a publicului în reflectarea artei și a împrejurimilor este unul dintre obiectivele principale ale proiectului.

c. Teoriile pe care s-a bazat practica - Proiectul folosește strategii de gândire vizuală în care elevii își cultivă dorința și capacitatea de a-și prezenta propriile idei, experimentează cum să se intereseze și să asculte în mod activ și să ofere un raționament logic. Prin utilizarea lucrărilor de artă, elevii învață și respectă diversele perspective ale colegilor lor, iar grupul dezvoltă o conștientizare a diferitelor idei și percepții. Activitățile au încercat să folosească această metodă pentru a îmbunătăți dezvoltarea estetică, a stimula creativitatea și a încuraja capacitatea de a elimina judecata, de a integra greșelile și de a reflecta critic.

7

Opțiuni de implementare 

a. Grupuri țintă: Elevi cu vârsta cuprinsă între 8-14 ani din 4 școli diferite din 2 cartiere diferite din Capitala Gran Canaria.

b. Durata: 3 luni, 6 săptămâni de ateliere + 3 săptămâni de instalații artistice în cele două cartiere + 3 săptămâni de expoziție la Centrul San Martín pentru Cultură Contemporană.

c. Număr de sesiuni/activități: 8 sesiuni de ateliere si apoi expoziții

d. Metodologia de predare: Acesta este un proiect bazat pe artă axat pe construirea și consolidarea coeziunii sociale și a incluziunii prin creativitate. Metodologia proiectului cuprinde participarea interactivă și activități practice pentru a-i implica pe tineri cu inspirația care îi înconjoară în colegii, vecinii și cartierele lor. Elevii sunt ghidați prin procesul creativ în cadrul atelierelor de lucru, iar învățarea partenerilor este subliniată pentru a obține perspective diferite și a vedea frumusețea în diversitate. În mod similar, metodologiile intergeneraționale au fost folosite prin intervievarea localnicilor din cartier care a permis un schimb de competențe și o experiență de învățare autentică. În cele din urmă, exponatele și afișajele sunt folosite ca metodă pentru a le permite elevilor să-și asume învățarea. Prin aceasta, ei pot lucra împreună, pot încuraja alți membri ai comunității să se implice și pot împărtăși creațiile lor în comunitatea lor.

e. Tipul de evaluare și instrumentele utilizate pentru identificarea beneficiilor

Proiectul a început în 2017 și s-a derulat timp de 3 ani consecutiv. Succesul său i-a permis să continue anual, concentrându-se pe diferite școli și cartiere în fiecare an. Interesul crescând al școlilor și comunităților de a participa la acest proiect evidențiază impactul pozitiv pe care l-a avut. În plus, din expozițiile create de proiect, interviurile și participarea comunității, reiese clar că acest proiect a reunit comunitățile intergeneraționale și a consolidat coeziunea socială și interacțiunea socială prin intermediul practicilor artistice.

Pandemia de Covid-19 a perturbat planurile inițiale de proiect de anul trecut, totuși, a fost adaptată cu succes și, din fericire, a putut continua virtual.

Proiectul ar putea fi manipulat și utilizat într-un context de liceu sau liceu cu modificări minime (poate modificarea conținutului artistic pentru a-l face mai relevant pentru grupurile de vârstă mai înaintate).

8

Mijloc artistic

  1. analiza expresiilor artistice celebre

  2. activitate artistică

X Pictură                    A X   B X

☐ Teatru            A ☐   B ☐

☐ Muzică                       A ☐   B ☐

☐ Sculptură                 A ☐   B ☐

☐ Literatură (povestiri, poezie, etc.)      A ☐    B ☐

X Arte și meșteșuguri (olarit, țesut, cusut etc.)

☐ Altele, vă rog să precizați: fotografie

9

Materiale 

materiale creative inclusiv - hârtie, creioane colorate, creioane de colorat, carton, ace și ață, aparate foto, caiete și pixuri

10

Cine conduce activitatea

☐o persoană/părinți       ☐ o organizație/instituție

☐o școală                                   ☐ un grup informal

☐un ONG                                    X   altele: O fundație și un Muzeu de Artă

11

Beneficii și rezultate

Beneficiile clare ale acestui proiect sunt:

1. Pentru elevi (grupul țintă principal), proiectul le-a permis să se dezvolte ca indivizi, recunoscând că mediul înconjurător îi ajută să-și modeleze identitatea. Ei au beneficiat, de asemenea, de dobândirea de cunoștințe prin munca în grup și prin învățare de la colegii lor. Aceasta a lucrat și la coexistență, înțelegerea unei pluralități de opinii și acceptarea diferențelor.

2. Prin intermediul proiectului, elevii au fost încurajați să participe în cadrul comunității mai largi din cartierele lor. Acest lucru a permis dezvoltarea aprecierii comunității lor și să se simtă înrădăcinați în spațiu. Pe lângă construirea unui sentiment de mândrie pentru cartierul lor, proiectul a încurajat solidaritatea în cadrul comunității în ansamblu prin aducerea oamenilor împreună prin practică creativă și aprecierea locului. În cele din urmă, dialogul intergenerațional a fost început prin procesul de interviu și prin invitațiile elevilor pentru vecinii lor de a participa la proiect, adăugând și mai mult impactul social al acestuia.

3. Experiențele artistice și gândirea creativă explorate de participanții la acest proiect le-au permis să dobândească abilități și să experimenteze cu diferite discipline și medii creative. Această expresie artistică a facilitat conviețuirea prin recunoașterea diversității în cadrul comunității, a spațiului comun de cartier și o oportunitate de a analiza și reflecta cu adevărat asupra frumuseții cartierului lor și asupra modului în care aceasta le modelează simțul identității.

12

Provocarea de  incluziune abordată

Provocare socio-economică

13

Cum a fost abordată această provocare?

Având în vedere diversitatea socială, economică, educațională și culturală a acestor tineri, proiectul a învățat participanții că diversitatea nu este văzută ca un obstacol, ci mai degrabă o oportunitate. Acest proiect propune într-un mod inovator ca toți minorii și adolescenții înșiși să participe activ la procesul creativ care funcționează pentru a crea cartiere mai incluzive și mai coezive din punct de vedere social. Participanții învață cum să lucreze împreună, cum să vadă lucrurile din perspective noi și diverse și, de asemenea, beneficiile de a construi un sentiment de comunitate în cartierul lor. 

14

Abilitățile secolului 21 abordate

Prin participare, tinerii își perfecționează abilitățile de relație interpersonală. Ei au posibilitatea de a construi relații nu numai cu colegii lor, ci și cu membrii comunității mai largi care trăiesc în cartierul lor. Ca urmare a acestor conexiuni, aceștia învață abilități de comunicare eficiente și se implică cu oameni din medii socio-economice și culturale diverse care trăiesc în aceeași zonă.

15

UDL ca principiu director

  1. egalitatea în drepturi pentru toți, fără discriminare;

  2. evitarea stigmatizării

  3. participare

  4. libertatea de exprimare creativă

  5. includere

Practica ar putea fi considerată a fi în conformitate cu UDL prin faptul că oferă mai multe mijloace de implicare pentru participanți. Există diverse forme de creativitate, de la arte și meșteșuguri, fotografie și pictură, precum și analiza și discutarea operelor de artă celebre. În plus, participanților li se cere să invite și să intervieveze vecinii care locuiesc în zona lor, ceea ce necesită ca cineva să creeze întrebări, cineva care să le scrie, cineva care să intervieveze și, eventual, cineva care să înregistreze sau să fotografieze interviul. Toate aceste elemente le permit tinerilor să participe în moduri care li se potrivesc.

16

Site/E-mail/

Alte informații de contact:

CAAM (2017). Proyecto Barrios. https://www.caam.net/es/actividades_int.php?n=3897 

CAAM (2019). Barrios comienza una nueva aventura. https://caam.net/deaccion/barrios-comienza-una-nueva-aventura/ 

Fundación Disa (2020). El proyecto ‘Barrios’ desarrolla actividades en Internet 

https://www.fundaciondisa.org/salaprensa/noticias/2020/04/24/proyecto-barrios-desarrolla-actividades-internet 

CONTRIBUȚIA EXPERȚILOR

Întrebări pentru reflecție

Întrebări care pot fi adresate pentru a stimula feedback-ul și reflecția grupurilor țintă


Cum te-ai simțit în timp ce ai făcut activitatea?

Ce trebuia să facă grupul?

Care a fost una dintre provocările de a face această activitate?

Activitatea v-a ajutat să aflați mai multe despre colegii/comunitatea dvs.? Cum?

Cum poți să iei ceea ce ai învățat și să îl aplici în propria ta viață?