3.1.2 Material Meteodologic

20. Exemple de bune practici selectate

Classic is fantastic! Principalele obiective ale evenimentului sunt de a insufla tinerilor dragostea pentru muzica, de a face muzica clasică accesibilă și de a educa tinerii în spiritul armoniei și înțelegerii între oameni. Programul se concentrează pe concerte și încurajează participarea interactivă a publicului. Spectacolele live organizate de institutul Filarmonică George Enescu s-au adresat tinerilor din București și au început în 2012. Programul se concentrează pe concerte live în care publicul beneficiază de explicații concrete și este încurajat să participe (punând întrebări sau răspunzând la întrebările moderatorului, demonstrându-și sentimente prin desene, mimă sau dans în timp ce ascultă muzică). Ideea principală a acestui proiect este că muzica întărește concentrarea, memoria, bucuria de viață, toleranța, bunăstarea și motivația de a fi o persoană mai bună. Stimulează inteligența lingvistică, muzicală, logică vizuală și interpersonală. 

Evenimentul Alecart, o secțiune a festivalului FILIT - Revista Alecart a publicat opiniile tinerilor pe o gamă largă de subiecte (incluziune, diversitate, viață, comunism, realizări, fericire VS nefericire și bunăstare) și operele lor literare, din 2008. Evenimentul FILIT își propune promovarea tinerelor talente și a literaturii lor. Funcționează precum și dezvoltarea abilităților de gândire creativă și critică ale tinerilor și insuflă dragostea pentru cărți și lectură tinerilor participanți. Evenimentul educă și ajută tinerii să-și găsească propria voce în societate și să contribuie pe deplin la dezvoltarea acesteia. 

Profesorii sunt percepuți ca parteneri (și facilitatori) în proiect, ceea ce dă putere elevilor să aibă inițiativă, în mod activ și să ducă la îndeplinire cu succes toate demersurile. Alecart a devenit un model de educație care se adresează nu numai performanței academice a elevilor, ci și dezvoltării lor emoționale, sociale, culturale și spirituale. Îi ajută pe elevi să-și crească stima de sine, încrederea și bunăstarea și să dezvolte o dragoste profundă pentru învățarea pe tot parcursul vieții, în contexte socio-culturale și educaționale. Alecart încurajează elevii să exploreze nu numai textele literare, ci și problemele sociale contemporane (incluziune, diversitate, multiculturalism).