3.1.2 Material Meteodologic

22. Descrierea detaliată a bunelor practici selectate

1

Titlu

Classic is fantastic! (Clasic e fantastic)

2

Țară

România

3

Promoter

Proiecte naționale

4

Contextul implementării 

X oraș mare ☐oraș mic ☐sat

5

Obiectivele activității

Principalele obiective ale evenimentului sunt de a insufla tinerilor dragostea pentru muzică, de a face muzica clasică accesibilă și de a educa tinerii în spiritul armoniei și înțelegerii între oameni. 

6

Descriere 

Conținut 

Programul se concentrează pe concerte și încurajează participarea interactivă a publicului. A fost planificată o difuzare națională a programului pentru a-l face accesibil unui număr mai mare de elevi, ceea ce pandemia a accelerat. Evenimentul a fost transferat online.

Spectacolele sale live organizate de institutul George Enescu Filarmonica s-au adresat tinerilor din București când a început în 2012.

Programul se concentrează pe concerte live în care publicul beneficiază de explicații concrete și este încurajat să participe (punând întrebări sau răspunzând la întrebările moderatorului, demonstrându-și sentimentele prin desene, mimare sau dans în timp ce ascultă muzică).

Principalele obiective ale evenimentului sunt de a insufla tinerilor dragostea pentru muzică, de a face muzica clasică accesibilă și de a educa tinerii în spiritul armoniei și înțelegerii dintre oameni.

Pandemia a accelerat planurile de a face materialele create accesibile unui număr mai mare de elevi din toată țara, iar evenimentul a fost transferat online.

Teorii - Muzica este un mijloc de educare și sensibilizare a tinerilor. Ideea principală a acestui proiect este că muzica întărește concentrarea, memoria, bucuria de viață, toleranța, bunăstarea și motivația de a fi o persoană mai bună. Stimulează inteligența lingvistică, muzicală, logică vizuală și interpersonală. 

7

Opțiuni de implementare 

a. Grupuri țintă - tineri, adolescenți și profesori, 210 participanți

b. Durata - 7 zile

c. Număr de sesiuni/activități - 7 sesiuni

d. Metodologia predării - participare interactivă, muzică, teatru

e. Tip de evaluare și instrumente utilizate pentru identificarea beneficiilor - Evenimentul are propriul site web care cuprinde înregistrări ale interviurilor (despre muzică și experiența de viață) cu muzicieni și scriitori celebri, o bibliotecă virtuală care prezintă viețile muzicienilor și compozitorilor celebri, mărturiile participanților și elevilor, desene și picturi bazate pe concertele la care au participat. Spectacolele sale live organizate de Institutul Filarmonic George Enescu se adresează tinerilor din București.

Pandemia a accelerat planurile de a face materialele create accesibile unui număr mai mare de elevi din toată țara, iar evenimentul a fost transferat online.

8

Mijloc artistic

  1. analiza expresiilor artistice celebre

  2. activitate artistică

☐ Pictură                    A ☐   B ☐

☐ Teatru            A ☐   B ☐

X Muzică                        A X   B ☐

☐ Sculptură                 A ☐   B ☐

☐ Literatură (povestiri, poezie etc.)      A ☐    B ☐

☐ Arte și meșteșuguri (olărit, țesut, cusut, etc.)

☐ Altele, vă rog să precizați: __________________

9

Materiale 

Concerte live

Biblioteca virtuală (link-uri către înregistrări ale concertelor, poveștile de viață ale muzicienilor, înregistrări ale interviurilor despre muzică cu muzicieni și scriitori celebri, scenarii de operă, link-uri către clipuri video de pe YouTube). 

10

Cine conduce activitatea

☐o persoană/părinți                              X o organizație/instituție

☐o școală                                                 ☐un grup informal 

☐un ONG                                                  ☐altele

11

Beneficii și rezultate

Concertele sunt de înaltă calitate, iar explicațiile care însoțesc fiecare piesă muzicală sunt utile, oferă elevilor cunoștințe despre lumea muzicală și aduc muzica clasică mai aproape de elevi. Profesorii pot folosi site-ul, înregistrările și articolele sale în cursurile lor pentru a crea o atmosferă plăcută și pentru a stimula bunăstarea elevilor, pentru a-i încuraja pe elevi să asculte concerte de calitate, să analizeze expresii artistice celebre sau să înțeleagă contextul în care au fost create.

12

Provocarea de  incluziune abordată

Provocare socială

13

Cum a fost abordată această provocare?

Materialele pot fi folosite la cursuri pentru a promova bunăstarea elevilor prin implementarea artelor. Materialele favorizează colaborarea între specialiști în artă (muzicieni) și profesori. Rolul muzicii în viața noastră: muzica întărește concentrarea, memoria, bucuria de viață, toleranța, bunăstarea și motivația de a fi o persoană mai bună. Stimulează inteligența lingvistică, muzicală, logică vizuală și interpersonală.

14

Abilitățile secolului 21 abordate

Creativitate și inovație

Colaborare și comunicare

Lucru în echipă

Conștientizare globală și culturală

Abilități de relație interpersonală

15

UDL ca principiu director

Activitatea include mai multe moduri de a exprima și de a sprijini înțelegerea elevilor

16

Site/E-mail/

Alte informații de contact:

Filarmonica George Enescu. (May, 5). Clasic e fantastic. https://www.clasicefantastic.ro/ https://www.facebook.com/clasicefantastic/

Filarmonica George Enescu. (May, 5). Clasic e fantastic. ttps://www.youtube.com/channel/UCH7X-X4enyZtZKv_wheIqtw

CONTRIBUȚIA EXPERȚILOR

Întrebări pentru reflecție

Întrebări care pot fi adresate pentru a stimula feedback-ul și reflecția grupurilor țintă


Ce înseamnă muzica pentru elevi? Ai vorbit despre asta cu elevii tăi? (Cum îi face muzica să se simtă? Ce piesă muzicală i-a influențat? Cum?)

Le place să asculte concerte clasice?

Au fost expuși muzicii clasice?

Folosești muzică în cursurile tale? Cum?

I-a ajutat muzica pe elevi? Cum?

Ați observat vreo schimbare în comportamentul, motivația și înțelegerea elevilor dvs.?


1

Titlu

Alecart și FILIT (secțiunea pentru copii)

2

Țară

România

3

Promoter

Proiecte naționale

4

Contextul implementării 

X oraș mare ☐oraș mic ☐sat

5

Obiectivele activității

Revista educă și ajută tinerii să-și găsească propria voce în societate și să contribuie pe deplin la dezvoltarea acesteia.

Evenimentul FILIT își propune să promoveze tinerele talente și operele lor literare, precum și să dezvolte abilitățile de gândire creativă și critică ale tinerilor și să insufle dragostea pentru cărți și lectură tinerilor participanți.

6

Descriere 

Alecart este un proiect/un trend inițiat de un grup cultural de tineri și profesorii lor de literatură din mai multe licee din Iași, România, cu o experiență și activitate bogată. Accesul la activitățile grupului este gratuit. Tendința educă și ajută tinerii să-și găsească propria voce în societate și să contribuie pe deplin la dezvoltarea acesteia. Revista lor a publicat opiniile tinerilor pe o gamă largă de subiecte (incluziune, diversitate, viață, comunism, realizări, fericire vs nefericire, bunăstare) și operele lor literare din 2008. Revista a căpătat în timp un caracter național și se adresează tuturor elevilor. În România. Grupul este partener în cadrul evenimentului cultural FILIT, care a inițiat o secțiune specială adresată copiilor/elevilor începând cu anul 2019 unde Alecart are o contribuție substanțială în fiecare an. Evenimentul FILIT își propune să promoveze tinerele talente și operele lor literare, precum și să dezvolte abilitățile de gândire creativă și critică ale tinerilor și să insufle dragostea pentru cărți și lectură tinerilor participanți. Elevilor li se oferă posibilitatea de a cunoaște scriitori și poeți și, de asemenea, să-și citească propriile lucrări.

Alecart este un proiect inițiat în 2008 de un grup cultural format din tineri (12-19 ani) și profesorii acestora din mai multe licee din Iași, România. Datorită succesului și popularității sale, Alecart a devenit în timp un proiect național. Accesul la toate activitățile grupului este gratuit. Proiectul este deosebit de atrăgător pentru tineri în primul rând, deoarece îi încurajează să-și găsească propria voce în societate și să contribuie pe deplin la dezvoltarea acesteia. În al doilea rând, profesorii sunt percepuți ca parteneri (și facilitatori) în proiect, ceea ce dă putere elevilor să inițieze în mod activ și să ducă la îndeplinire cu succes toate planurile. Alecart a devenit un model de educație care se adresează nu numai performanței academice a elevilor, ci și dezvoltării lor emoționale, sociale, culturale și spirituale. Acesta își propune să împlinească potențialul elevilor de a participa, de a realiza și de a se bucura de ceea ce fac. A devenit un loc în care elevii își găsesc propriul mod de a se exprima (poezii, bloguri, recenzii, povestiri, desene etc.) și în care contribuția fiecărui elev este apreciată. Îi ajută pe aceștia să-și crească stima de sine, încrederea și bunăstarea și să dezvolte o dragoste profundă pentru învățarea pe tot parcursul vieții în contexte socio-culturale și educaționale. Alecart încurajează elevii să exploreze nu numai textele literare, ci și problemele sociale contemporane (incluziune, diversitate, multiculturalism). Sesiunile Alercart au oferit elevilor lecții despre incluziune, diversitate, multiculturalism. Agenda Alecart acoperă o gamă largă de activități, al căror succes se bazează pe planuri de acțiune convenite de comun acord: analiza realizărilor artistice contemporane, scriere creativă (povestiri și poezii), munca comunitară/caritativă (adică sesiuni de povestire sau citire cu voce tare pentru copii mai mici/copii cu nevoi speciale), bloguri despre evenimentele principale (întâlniri cu scriitori și poeți etc), cărți, recenzii literare de cărți și filme sau întâlniri cu scriitori naționali și internaționali. Elevii inițiază, negociază și dezbat toate activitățile lor.

7

Opțiuni de implementare 

a. Grupuri țintă – tineri

b. Durata - 5 zile

c. Număr de sesiuni/activități - 7

d. Metodologia predării - analiza realizărilor artistice contemporane, scriere creativă (nuvele și poezii), munca comunitară/ caritabilă (adică sesiuni de povestire sau lectură cu voce tare pentru copiii mai mici/copii cu nevoi speciale), bloguri despre evenimentele principale (întâlniri cu scriitori și poeți) sau cărți, recenzii literare de cărți și filme.

e. Tip de evaluare și instrumente utilizate pentru identificarea beneficiilor

În vremuri de pandemie, festivalul a fost suspendat.

8

Mijloc artistic

  1. analiza expresiilor artistice celebre

  2. activitate artistică

X Pictură                    A ☐   B  X 

☐ Teatru           A ☐   B ☐

☐ Muzică                                    A ☐   B ☐

☐ Sculptură                 A ☐   B ☐

X  Literatură (povestiri, poezie, etc.)      A X     B  X 

☐ Arte și meșteșuguri (olarit, țesut, cusut, etc.)

X Altele, vă rog, precizați: întâlniri cu scriitori și poeți

9

Materiale 

Descrierea evenimentelor, bloguri, poezii, nuvele, desene

10

Cine conduce activitatea

☐o persoană/părinți                        X o organizație/instituție 

☐o școală                                              ☐un grup informal 

☐un ONG                                                 X altele

11

Beneficii și rezultate

Articolele din revistă și nuvele și poeziile sunt de înaltă calitate; au dat un exemplu de urmat pentru elevi. Materialele publicate pe site promovează bunăstarea elevilor, încurajează inițiativele tinerilor și generează încredere în educație și în valorile acesteia. Permițând elevilor să inițieze, să negocieze și să dezbată toate activitățile lor, proiectul crește, de asemenea, abilitățile de comunicare ale elevilor.

12

Provocarea de  incluziune abordată

Provocare socială

13

Cum a fost abordată această provocare?

Materialele promovează bunăstarea elevilor prin implementarea artelor; nuvelele și poeziile elevilor sunt publicate într-o revistă online care are un număr mare de cititori. Materialele create în cadrul proiectului promovează bunăstarea elevilor. Activitățile Alecart încurajează creativitatea, cultura și dialogul multicultural; stimulează și inteligența lingvistică, vizuală și interpersonală. 

14

Abilitățile secolului 21 abordate

Lucru în echipă

Gândire creativă

Rezolvarea problemelor

Conștientizare globală și culturală

Empatie

Abilități de relație interpersonală

15

UDL ca principiu director

Activitatea include multiple mijloace de reprezentare a conceptelor și ideilor noi. 

17

Site/E-mail/

Alte informații de contact:

Alecart. (May, 5). Alecart. https://alecart.ro/despre/

https://www.facebook.com/filit.iasi/

CONTRIBUȚIA EXPERȚILOR

Întrebări pentru reflecție

Întrebări care pot fi adresate pentru a stimula feedback-ul și reflecția grupurilor țintă


De ce crezi că modelul Alecart a devenit un succes?

Cum credeți că acești elevi și-au găsit vocea în societate?

Cum ai aplica modelul la clasa ta?